Plodnost opada s godinama
0

I muškarci imaju biološki sat

Sarajevo-x.com
Nije istina da samo žene trebaju brinuti o biološkom satu. Muška plodnost također opada s godinama, a čak i jedna godina više pravi ogromnu razliku, upozoravaju naučnici.

Istraživači kažu da nakon što muškarac pređe 41. godinu mogućnost da njegovi spermatozoidi oplode jajnu ćeliju naglo opada. Nakon 45. godine muškarci koji još nisu oformili porodicu imaju male šanse da to učine i trebaju nešto preduzeti povodom toga, prenosi Daily Mail.

Međutim, postavlja se pitanje kako to da je Des O’Connor dobio peto dijete u 72. godini, a Rod Stewart je postao otac po osmi put u 66. godini. Međutim naučnici to objašnjavaju kao malobrojne slučajeve i pošto se radi o slavnim ličnostima to je u javnosti eksponirano.

Eksperiment u kojem je testirano postojanje muškog biološkog sata urađen je tako što su uzete jajne ćelije od mladih, zdravih žena te je stopa začeća prirodno ovisila o spermi. Nakon što se pojavila znatna razlika uviđeno je da je sa svakom dodatnom godinom mogućnost začeća smanjena za 7 posto. Testirani muškarci su imali od 41 do 45 godina.

Druga studija pokazuje da je stepen pobačaja bio veći ukoliko je muškarac stariji. Naučnici dodaju da biološki sat kod muškaraca nije isti kao i kod žena ali svakako ne bi trebao biti zanemaren.