Ljubav i veze
0

Humor kod žena bolje 'prolazi' od inteligencije

Sarajevo-x.com
Novo istraživanje među ženama pokazalo je da žene više vole muškarce koji su duhoviti, te da ih smatraju pametnijim i iskrenijima.

Mada su brojne studije pokazale da duhovitost nema veze s inteligencijom, žene ipak radije biraju duhovitog muškarca nego onog koji ih ne može nasmijati.

Žene pored dobrog smisla za humor, vole dobar izgled i inteligenciju kod muškarca, no to je najviše zbog prirodnih poriva da imaju zdravu i lijepu djecu, tvrde stručnjaci.

'No naravno i humor ima svoje granice, ženu neće nasmijati svaka besmislica ili podvala. Tako ponovo dolazimo do toga da inteligentniji muškarci imaju profinjeniji smisao za humor, tako da žene preferiraju takvu kombinaciju osobina', izjavio je Kristofor McCarty s Univerziteta Northumbria na kojem je vršeno istraživanje.

U studiji je učestvovalo 45 žena koje su morale pročitate svoje kratke opise koje su napisali dvadesetorica odabranih muškaraca, deset muškaraca s izvanrednim smislom za humor, te deset njih s slabim smislom za humor.

Nakon što su žene pročitale opise, trebale su ocijeniti inteligenciju i poštenje kod muškaraca, te reći koji su od njih idealni za prijatelje, a koje smatraju privlačnima.

Skoro sve žene su najinteligentnijima proglasile one muškarce s razvijenim smislom za humor, te ih isto tako ocijenile pouzdanijima i idealnijima za ljubavnu vezu.

Dok ženski svijet dokazano više voli duhovite muškarce, važno je spomenuti činjenicu da u sličnom istraživanju muškarci nisu pokazali veću sklonost prema duhovitima ženama.