Istraživanje branda Milka
0

Građani BiH su veoma nježni i pažljivi

Sponzorirani članak
Pedeset osam posto stanovnika Bosne i Hercegovine je spremno da pokaže nježnost i pažnju kad god zatreba. Sa tim procentom BiH je u vrhu evropske skale nježnosti zajedno sa Mađarskom, pokazalo je istraživanje koje je proveo brand Milka u 18 zemalja Evrope.
Ispostavilo se da su stanovnici BiH spremniji da pokažu nježnost čak i od stanovnika Francuske i Italije. Najmanje nježni su građani Češke sa svega 28 posto nježnih.

Učesnici ovog istraživanja su u prethodnim danima imali prilike da anonimno pokažu koliko zaista pokazuju nježnost prema voljenim osobama, kolegama i susjedima.

Iako su stanovnici BiH pokazali visok stepen nježnosti, istraživanje je pokazalo da nas je savremeni život udaljio od najmilijih. Svega polovina ispitanika odgovorila da prema voljenim osobama pokazuje nježnost uvijek kada su u njihovoj blizini, dok ostali to čine u manjoj meri nego što bi željeli. Zabrinjavajući je podatak da čak 40 posto stanovnika BiH ne uspijeva da odvoji vrijeme za duboke i otvorene razgovore, osim kada je u pitanju nekakav problem.

Među ispitanicima mlađim od 18 godina dominantan razlog za nepokazivanje nježnosti je strah od toga da im neće biti uzvraćeno na isti način. Više od pola tinejdžera se plaši da pokaže nježnost upravo iz ovog razloga.

Sa godinama, taj se postotak smanjuje a primat preuzimaju prezauzetost i stres koji zajedno čine 41 posto navedenih razloga za nepokazivanje nježnosti, već nakon dvadeset i pete godine starosti.

Zabrinjavajuće zvuče i česti odgovori ljudi u zrelim godinama koji tvrde da ne mogu biti više nježni nego što trenutno jesu. Oni su, čini se, zaključani u svom svetu stresova i problema, te nježnost i pažnju pokazuju nekako po automatizmu. Iako je prisutna želja, što smo stariji sve više nam svakodnevica odvraća pažnju od nježnosti, a sve nas je manje strah da li će nam nježnost biti uzvraćena.

Period studiranja, kako pokazuju rezultati ankete, može se okarakterizirati kao prelazni period u kojem kod djevojaka i dalje dominira strah da im ne bude uzvraćena nježnost, dok su momci taj razlog naveli u svega jednoj petini slučajeva. Ipak, približno isti postotak momaka je naveo da im više odgovara da ne pokazuju nježnost pa je iz toga moguće zaključiti da u toj starosnoj dobi i dalje nisu u potpunosti raščistili sa strahom od neuzvraćene nježnosti i pažnje, ali da postaju suviše ponosni da to priznaju.

Istraživanje je pokazalo da sa godinama imamo sve manje vremena ali i volje da pokazujemo nježnost. Primjetno je i da nježnost koju nosimo u sebi ljubomorno čuvamo za svoje najmilije, dok je onim manje bliskim osobama rjeđe pokazujemo. Dva od tri stanovnika Bosne i Hercegovine pokazuju nježnost prema kolegama i susjedima samo kada su dobre volje.

Ipak, zar ne bi bilo lijepo da bar ponekad zaboravimo na posao i druge obaveze i pozovemo dijete koje smo zaključali duboko u sebi da nas podsjeti na osnovne životne radosti. Nježnost nam je na dohvat ruke. Usudimo se da se oslobodimo stega i konačno primimo i pokažemo nježnost!