Ljubav i veze
10

Gledanje TV-a sa partnerom poboljšava vezu

Klix.ba
Višesatno gledanje filmova i televizijskih serija često se kritikuje kao loše po zdravlje. Međutim, ova navika mogla bi imati pozitivne efekte na odnose ljudi u ljubavnim vezama, tvrdi nova studija.

Studija "Ostanimo kući i gledajmo TV" ukazuje na to da parovi koji zajedno gledaju dosta TV programa i ostaju zajedno. Istraživači s univerziteta u Aberdeenu pitali su studente o kvalitetu njihovih veza, kao i o njihovim navikama gledanja TV-a. Potvrdili su da što su učesnici studije više vremena provodili gledajući TV s partnerima, osjećali su se više posvećeno u vezi.

Ovaj efekat bio je posebno vidljiv kada par nije imao mnogo zajedničkih prijatelja, što inače pripomaže u stvaranju bliskosti među partnerima. Likovi u TV serijama služili su kao zamjena za zajedničke društvene krugove, napisali su autori studije.

Prema anketi koju je ranije ove godine napravila kompanija Propeller Insights and Xfinity, parovi su ovoga već bili svjesni. Anketa je pokazala da 75 posto mladih parova vjeruje da je TV pojačao njihovu vezu s partnerom.