Ljubav i veze
2

Gdje su nestale nježnost i pažnja?

Sponzorirani članak
Svakog dana se borimo da izađemo na kraj sa svim svojim obavezama jer želimo da damo svoj maksimum. Pod pritiskom obaveza većina nas zaboravi šta su zaista prave vrijednosti, šta je ono što nas čini zadovoljnim, sretnim i boljim ljudima. Gubimo sebe a time se udaljavamo i od prijatelja i porodice. Da li je postizanje uspjeha u poslu, potreba da stvorimo sliku uspješne osobe vrijedno gubitka nježnosti, pažnje, malih trenutaka zadovoljstava?

U našim glavama, dok težimo savršenstvu, na kraju se osjećamo “promašeno” jer nismo savršeni roditelji, suradnici, odnosno šefovi, prijatelji, supružnici… I osjećamo se kao da smo razočarali svoje porodice, prijatelje ili kolege. U većini slučajeva, ne vidimo sebe kao krivca za vlastito nezadovoljstvo. Lakše nam je da budemo bijesni na čitav svijet nego da se zapitamo šta mi možemo da uradimo za sebe! A upravo samo od nas samih zavisi da li ćemo život ispuniti trenucima nježnosti i zadovoljstva.

Prelijepo je sunčano jutro a teško nam je da ustanemo iz kreveta jer spisak dnevnih obaveza nema kraja. Problem nije u tome što moramo sve to da ispunimo već to što svakodnevne aktivnosti obavljamo kao da smo „roboti“, bez emocija i zadovoljstva. To nas tišti, čini nas mrzovoljnim, na našim licima osmijeh je prava rijetkost. Prihvaćamo to kao neminovnost i tako guramo dan za danom postajući sve više ogorčeni. Svoje nezadovoljstvo prenosimo na svoje najbliže, za prijatelje i porodicu imamo sve manje vremena i razumijevanja.

Istina je da nam ponestaje nježnosti i pažnje za sebe, a i svoje bližnje. Ako osjećate da vam u životu nešto nedostaje, definitivno je došlo vrijeme za promjene.

Za početak, iskreno se zapitajte – šta je to što vam je u životu zaista bitno i čemu težite? Koji su to trenuci tokom dana kada se osjećate ispunjenim a kada ste nesretni? Tek tad ćete moći da sagledate srž problema. Da li pokušavate da balansirate sa previše obaveza? Možda vas to frustrira?

Potrebno je da izdvojimo vrijeme i prisjetimo se šta je to što nas ispunjava i čini sretnim. Činjenica je da u trci da uradimo sve što moramo, zaboravimo na sitne stvari koje nam pričinjavaju zadovoljstvo. Neobavezan razgovor sa prijateljima, osmijeh upućen prolazniku, igranje sa djetetom u parku, “Dobro jutro” upućeno komšiji - nekada je to moglo da nam ispuni dan dobrim vibracijama. A onda smo, zahvaljujući brzom tempu svakodnevice, prestali da budemo nježni i pažljivi prema sebi i drugima. Svoje najbliže često uzimamo zdravo za gotovo, jer znamo da nas vole i da će uvijek biti tu. Čekati. A to nikako ne bismo smeli.

U svakom od nas se krije snaga i ljubav za nježnost i pažnju. Provrite koliko ste vi nježni, kliknite na www.usudisepokazatinjeznost.ba.