Ljubav i veze
0

Francuska: Starački domovi za homoseksualce

Klix.ba
Britanska kompanija na jugu Francuske otvara naselje namijenjeno isključivo penzionerima homoseksualcima, što je prilično zapanjilo regionalne vlasti.

Načelnik regije, Yves Bastie, izdao je odobrenje za izgradnju 107 eko-domova u Salleles-d’Audeu, ali je tek kasnije otkrio da je gradilište u blizini Perpignana zapravo prvi francuski starački dom za homoseksualce.

Investitori su odluku donijeli tek nedavno, kao eksperiment, budući da su bili na rubu potpunog gašenja projekta. U francuskoj je protivzakonito prodavati domove namijenjene samo osobama određene seksualne orijentacije, ali investitori, Village Group, jasno su dali do znanja da će homoseksualci biti više nego dobrodošli.

Bastie navodi da su mu, kada je zatraženo odobrenje, pokazane fotografije heteroseksualnih parova iz drugog projekta Village Group, namijenjenog ljudima starijim od 50 godina, a koji teže ka zdravom načinu života. Tvrdi i kako nije imao pojma da će projekt Le Village - Canal du Midi biti namijenjen homoseksualnoj zajednici.

"Zapanjen sam. Nisam imao pojma o ovome. Kakav će to utjecaj imati na ugled ovog grada?", rekao je Bastie.

Homoseksualni brakovi su u Francuskoj legalizirani u maju, ali je ipak došlo do masovnih protesta protiv toga. Konzervativne grupe, uključujući i crkvu, pozvale su na prestanak promoviranja homoseksualnog načina života.

Na web-stranici projekta stoji fotografija Canala du Midi sa zastavom u duginim bojama, a selo se opisuje kao privatna oaza za pripadnike LGBT zajednice, starije od 50 godina, a koji teže aktivnom i zdravom načinu života u toploj, prijateljskoj i zdravoj klimi francuskog juga. Heteroseksualci su također dobrodošli u selu.