Negativni utjecaj interneta
0

Facebook je kriv za ljubomoru u ljubavnoj vezi

Sarajevo-x.com
Stranica za društveno umrežavanje Facebook je zasigurno dobro mjesto ukoliko se želite ponovo povezati sa starim prijateljima ili sklopiti nova poznanstva. No, Facebook izaziva i ljubomoru pogotovo kada otkrijete da vaš dečko ili djevojka među prijateljima ima i svoje bivše partnere.

Naučnica Amy Muise sa Univerziteta Guelphu Kanadi pokušala je u svojoj studiji objasniti kako Facebook utječe na ljubavnu vezu među ljudima i povećava ljubomoru.

  • Facebook stvara ovisnost i bez obzira na to koliko se vi opirali ovoj društvenoj mreži uvijek joj se vraćate. Što više vremena provodite na Facebooku tim više ste ljubomorniji i ako želite izbjeći ljubomoru u vezi trebali biste malo "ohladiti“ od stranica za društveno umrežavanje, savjetuje Muise.

  • Čak i ako vam je djevojka rekla da je ostala bliska s bivšim dečkom nakon raskida zasigurno vam neće biti ugodno ukoliko njenu fotografiju čećše vidite na njegovom nego na svom 'zidu'. Naime, Muise je tokom studije otkrila da čak 80 posto korisnika Facebooka u prijatelje dodaju bivše partnere što izaziva veliku ljubomoru kod sadašnjih partnera.

  • Prošlo je vrijeme kada su se prevare otkrivale uočavanjem ruža na okovratniku košulje partnera. Sada informacije dolaze same od sebe, a sve što je potrebno je da budete online. Tagovane fotografije, statusi, i sve ostale informacije vam veoma lako mogu otkriti da li vas partner vara ili ne. Također, Facebook omogućava da pratite aktivnosti vašeg partnera bez da on to uopšte i zna.

  • Ako mislite da vaša djevojka nije vidjela nešto na vašem Facebook profilu - griješite. Ne samo da je vidjela ona je već i ljuta na vas i o tome raspravlja sa svojim prijateljicama, te čeka da vas vidi kako bi se posvađala. Iako su žene i muškarci podjednako ljubomorni, što su pokazale brojne studije, s obzirom da žene više vremena provode na Facebooku one su ljubomornije.

  • No, prije no što za sve okrivite Facebook dobro razmislite, jer na ljubomoru utječu i drugi faktori kao što su dinamika veze ali i to koliko ste u suštini ljubomorni.