Stav eksperta
9

Empatija i odgovornost ključ za dugu ljubavnu vezu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kako navodi stručnjakinja za emotivne odnose Esther Perel, empatija i odgovornost predstavljaju ključ uspjeha svakog emotivnog odnosa, prenosi Evoke.

Iako se svi ljudi nadaju ljubavnoj vezi bez ikakvih trzavica, to je izuzetno teško postići. U jednom trenutku bit ćete primorani skinuti roze naočale i suočiti se s ozbiljnim problemima koji vam narušavaju emotivnu harmoniju.

Međutim, ako ste posvećeni očuvanju svoje veze, postoje dvije stvari koje morate imati na umu ako je vjerovati riječima stručnjakinje Esther Perel. Ona je istakla da su empatija i odgovornost ključ za normalno funkcioniranje svakog odnosa, posebno onog ljubavnog.

"Nema puno stvari koje su važnije u napetim odnosima od sposobnosti pokazivanja suosjećanja s drugom stranom i da se priznaju greške. Kada se jednom suočite s problemima lakše ćete ih prevazići", rekla je ona.

Perel također ističe kako mnogi problemi nastaju i produbljuju se zbog toga što jedan od partnera nije sposoban staviti se u poziciju drugog i na taj način razmotriti situaciju.

Ona također ističe kako je vrlo bitno preuzeti odgovornost za svoje postupke, a ne kritizirati druge za greške.