Pet znakova
3

Eksperti tvrde: Govor tijela pokazuje da se vašoj vezi bliži kraj

Klix.ba
Ilustacija: Shutterstock
Ilustacija: Shutterstock
Iako se većina parova neće maziti sve vrijeme, odsustvo dodira može predstavljati veliki problem. Govor tijela, kako tvrde eksperti, može vam pokazati da nešto s vašom vezom nije uredu.

Naime, način na koji tijelo postavljamo u odnosu na našeg partnera može nam reći puno o našim osjećajima prema njemu.

Stručnjakinja za govor tijela i forenzičarka Lisa Mitchell i drugi stručnjaci kazali su za Huffpost koji su to neverbalni znakovi koji ukazuju na to da je vaša veza u nevolji.

Nastojanje da se udaljite od partnera

Parovi koji su emocionalno povezani često su sinhronizirani u svom govoru tijela.

Oni se naginju jedno prema drugom dok razgovaraju i na neverbalan način pokušavaju reći: "Usredotočen sam i zaista mi je stalo do toga šta imaš reći".

Suprotno takvom govoru tijela ponašaju se parovi čija je veza u krizi.

"Nastojat ćete se udaljiti jedno od drugog sjedeći dalje od partnera ili nasuprot njemu, umjesto jedno pored drugog. Željet ćete sve manje slučajnih dodira", rekla je Mitchell.

Izbjegavanje kontakta očima

Nikada ne potcjenjujete moć pogleda u vezi. U naučnom istraživanju iz sedamdesetih godina prošlog vijeka psiholog Zick Rubin pokušao je izmjeriti romatičnu ljubav prateći kontakt očima među parovima koji su ostajali sami u sobi.

Parovi koji su izvijestili o jačoj ljubavnoj vezi duže su odžavali kontakt očima od onih koji su izvijestili da se osjećaju manje zaljubljenim.

"Kontakt očima ima veliku dozu intimnosti. Ljudi gledaju u stvari koje vole. Ako je pogleda manje, znajte da imate problem", rekla je Traci Brow ekspertica za govor tijela.

Ne smiješite se više svom partneru

Veza se hrani malim interakcijama, fizički ili na bilo koji drugi način na koji pokazujete partneru da vam je još uvijek stalo do njega.

Ako se ne smiješite partneru, to je često znak da s vašim odnosom nešto nije uredu.

"Parovi koji su pred krahom veze više se ne smiju istinski svom partneru, nema više iskre u očima i širokog osmijeha, već samo uski osmijeh koji često može biti pokazatelj da je partner ljut na vas", rekla je Lilian Glass, analitičarka ljudskog ponašanja.

Ukrštene noge

Ukrštene noge prema unutra na podsvjestan način pokazuju našu želju da privučemo pažnju partnera. Postavljajući stopala prema unutra pokušavamo izgledati pristupačnije i bezopasnije.

"Kad radimo suprotno, to je znak emocionalnog neslaganja", rekla je Glass.

Ne drhtite kad razgovarate jedno s drugim

Stručnjak za govor tijela i psihoterapeut Paul Hokemeyer tvrdi kako ništa ne pokazuje ljubav koliko drhtanje i jeza koja vam prožima tijelo kada razgovarate s voljenom osobom ili je vidite. Ukoliko to prestane, vaš odnos s partnerom je u velikoj krizi.