{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dopada li im se djevojka odlučuju u milisekundi

S
12.6.2010. u 21:55
0
9
Dopada li im se djevojka odlučuju u milisekundi
0
Dopada li im se djevojka odlučuju u milisekundi
Muškarcu je dovoljna milisekunda da shvati da li mu se neka djevojka dopada ili ne, tvrde naučnici. Naime, pripadnici muškog roda imaju takve genetske predispozicije koje im omogućuju da u jako kratkom vremenu donesu sud o ženi.
Muškarci na temelju izgleda žene prosuđuju da li im je ona dobar genetski partner ili ne i za takvo nešto im je dovoljan djelić sekunde. Njihov sud se, uglavnom, temelji na fizičkom izgledu žene, s obzirom da vjeruju kako im djevojke s lijepim crtama lica mogu darovati zdravije potomke.

Profesor Mark van Vugt sa Univerziteta u Amsterdamu tvrdi kako je to drevna vještina muškaraca zahvaljujući kojoj pronalaze dobru majku za svoje potomstvo.

Ženama, pak, je potrebno mnogo više vremena da se odluče da li im se neki muškarac dopada ili ne. Uvijek vagaju da li će im potencijalni partner biti vjeran, mogu li se pouzdati u njega i da li će dovoljno zarađivati da bi im mogao osigurati pristojnu budućnost.

U istraživanju koje su proveli profesori Mark van Vugt i Johanna van Hoff učestvovalo je 20 muškaraca i 20 žena koji su obavljali svakodnevne zadatke dok su im naučnici mjerili moždanu aktivnost.

Dok su isptanici odrađivali zadatke, naučnici su im pokazivali fotografije suprotnog spola, od ružnih do atraktivnih.

Ispostavilo se da muškarci lako gube koncentraciju kada na fotografiji ugledaju lijepu djevojku, dok su žene pokazivale mnogo manje interesovanja.

"Istraživanje je pokazalo da muškarci donose sud o ženi mnogo brže nego što se ranije mislilo. To je prastara vještina koja omogućava muškarcima da lakše pronađu majku za svoje potomstvo. Žene, pak, odluku o muškarcu donose na temelju njegovog ponašanja i na osnovu toga koliko je pouzdan. Za to im je potrebno mnogo više vremena", kazao je profesor Van Vugt, prenosi “Daily Telegraph”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: