{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djevojke su udaju u 25. godini, muškarci u 28.

S
4.2.2009. u 22:50
0
24
Djevojke su udaju u 25. godini, muškarci u 28.
0
Djevojke su udaju u 25. godini, muškarci u 28.
Foto: Ilustracija
Prosječna starost djevojaka koje prvi put ulaze u brak u BiH iznosi 24 godine i pet mjeseci, dok muškarci u prosjeku prvi put stupaju u bračnu zajednicu sa 27 godina i osam mjesec, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.
Istraživanja su pokazala da je dobna granica kada se mladi bračni parovi vjenčaju u blagom porastu u posljednih nekoliko godina, te da budući supružnici sve više odgađaju stupanje u brak. Primjera radi, 2000. godine prosječna dobna granica kada su djevojke stupale u brak bila je 23 godine i devet mjeseci, dok su se u prosjeku muškarci ženili sa 27 godina i četiri mjeseca.

U Bosni i Hercegovini nema drastičnog smanjenja broja sklopljenih brakova, ali je zanimljivo da bračni parovi, kada se odluče za proširenje porodice, uglavnom zaustave na rađanju jednog djeteta.

Od 1.031 razvedenih brakova u 2007. godini, najviše njih i to 369 završilo je razvodom u prve četiri braka, oko 50 parova se razvelo prije prve godišnjice, dok se 233 parova razvelo u periodu od pete do devete godine bračnog života.

Više od sto bračnih drugova koji su zajedno proveli deset i više godina razvelo se 2007. godine, rezultati su zadnjih istraživanja. Za razvod se najteže odlučuju parovi koji su na ludi kamen stali prije 15 ili 20 godina. S druge stane, prošle godine razvelo se čak 117 parova koji su zajedno proveli četvrt stoljeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: