{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deset znakova koji pokazuju da ste u nezdravoj vezi

19.9.2018. u 15:21
11
9
Deset znakova koji pokazuju da ste u nezdravoj vezi
11
Deset znakova koji pokazuju da ste u nezdravoj vezi
Foto: Shutterstock
Znate li onu metaforu: "Da žabu ubacite u hladan lonac te ga postepeno zagrijavate, ubili biste je. Međutim, ako je ubacite u vrelu vodu ona će odmah iskočiti". Isto je i sa lošim vezama.
Vrlo često čujemo izraz "toksična veza" te kritikujemo odnose drugih ljudi a da ne promotrimo bolje vlastite odnose.

U nastavku pročitajte deset stvari koje karakterišu nezdravu vezu:

1. Ne možete se obratiti svom partneru kada vam treba neki vid podrške. Vrlo se često desi da, čak i kada probate objasniti ono što vas muči, ne nailazite na plodno tlo, tj. ne razumije vas.

2. Vaš partner vrlo često ističe da je on/a taj koji je bolji i pametniji u vašem odnosu te bi on/a trebao donositi sve odluke.

3. Vaše "ne" se ne prihvata. Ispočetka se to dešava na malo ljepši način, gdje vam se partner umiljava dok napokon ne pristanete da idete na događaj na koji stvarno ne želite ići. Kasnije "ne" postaje odgovor koji se ne računa.

4. Postoji li neki aspekt vašeg života koji se poboljšao otkad ste sa svojim partnerom? Da li je ijedno od vas dvoje unaprijedilo nešto ili stagnirate u mjestu jedno pored drugog? Ukoliko niste našli nijedan unaprijeđeni aspekt, vrijeme je da okončate vezu.

5. Vrlo često se nađete u situaciji u kojoj vičete jedno na drugo i govorite grozne stvari te kasnije osjećate sram zbog ponašanja u tim mometima. Veza ne treba funkcionisati tako, vrlo je bitno da zapamtite da se svaki nesporazum može riješiti normalnom komunikacijom.

6. Vaš partner ne brine o vašim emocijama. Ukoliko ste mu rekli da ste preumorni da izađete ili da dođete po nju/njega, da vas brine što više nema vremena za vas i što svoje slobodne sate radije provodi s prijateljima te se on/a ogluši na te stvari, to predstavlja veliki minus. Potreban vam je neko ko će brinuti o vašim emocijama i paziti da vas ne povrijedi.

7. Kada niste skupa, ne morate komunicirati. Ne osjećate potrebu da se javite i provjerite gdje je te osjećate olakšanje kad niste u prisustvupartnera, jer to znači da nećete prolaziti kroz stres i svađati se.

8. Imate osjećaj da ste zarobljeni u vezi koja u vašoj glavi izgleda kao labirint iz kojeg ne znate ili nemate snage naći izlaz.

9. Vaš partner misli da ste vi osoba koja je sretna što ga ima u svom životu te da se trebate svaki dan zahvaljivati i cijeniti njegovo prisustvo.

10. Ukoliko se u vašim svađama sve češće dešava da neko nekoga nazove ludim, vrijeme je za razlaz. To obično predstavlja da vam je svega preko glave te da je postalo nemoguće shvatiti poentu svađe i što je najbitnije – nemoguće je shvatiti argumente vašeg partnera.

Naposljetku, ukoliko se osjećate zatočeno ili nesretno u vezi, vrijeme je da o tome razgovarate sa svojim partnerom. Ne ignorišite znakove koji su svuda oko vas, jer se stanje može samo pogoršati. Vrlo je moguće da vi i vaš partner niste loše osobe, ali jednostavno ne funkcionišete zajedno. Ukoliko vaš partner odbije razgovarati o problemu ili ga jednostavno negira, vrijeme je da stavite tačku na taj odnos.

Uostalom, ako ste već izdvojili vrijeme da pročitate ovaj tekst i ako već razmišljate o ovim temama, to je dovoljan znak da nešto nije uredu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: