{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deset stvari koje nikako ne smijete raditi nakon prekida

9.9.2014. u 12:27
16
18
Deset stvari koje nikako ne smijete raditi nakon prekida
16
Deset stvari koje nikako ne smijete raditi nakon prekida
Ilustracija; Foto: Someecards
Bez obzira na to ko ih inicira, raskidi znaju biti izuzetno bolna, emocionalno iscrpljujuća i traumatična iskustva.
Sasvim je normalno preispitivati se nakon raskida – jesam li napravio/la pravu stvar, da li sam mogao/la učiniti nešto drugačije, "šta bi bilo kad bi bilo"...

Nakon raskida je normalno da se osjećate izgubljeno i povrijeđeno, a ukoliko ste ostavljeni, vaše samopouzdanje može biti ozbiljno narušeno. Ipak, morate nastojati izbjegavati neke od ključnih grešaka:

1. Zovete bivšeg/bivšu i šaljete bezbroj poruka dnevnoOvo je jedna vrsta uhođenja. Ukoliko vam osoba koju zovete i kojoj šaljete poruke nekoliko puta dnevno ne odgovara, znači da nije zainteresirana za vas i za to što joj imate reći. Imajte poštovanja prema sebi i ostavite taj telefon.

2. Utapate svoju tugu u hraniIako će uživanje u nezdravoj hrani na prvu pomoći u tome da se osjećate bolje, u svojoj konačnici može imati samo negativne posljedice – osjećat ćete se napuhano, tromo, a naposlijetku, možete i dobiti koji kilogram, što definitivno nije nešto što biste željeli.

3. Utapate svoju tugu u pićuČinjenica je da će vas prijatelji željeti izvesti vani kako biste na trenutak zaboravili na raskid, dobro se proveli i eventualno upoznali nekog novog. Ipak, alkohol i slomljeno srce su recept za katastrofu (sjetite se samo kakve se poruke šalju u takvom stanju). I ne zaboravimo mamurluk sljedećeg jutra.

4. Spavate sa prvim sljedećim koji naiđeNasumična "kupljenja" su uvijek riskantna, a i jako loša ideja, budući da u takvom stanju niste sposobni razlučiti da li vam se neko zaista sviđa ili to radite kao neku vrstu samodokazivanja, kompenzacije za slomljeno srce i osvete partneru za to što vas je ostavio.

5. Zovete ostale bivšeIma jedna izreka koja kaže – "Bivši su s razlogom bivši". Razumljivo je da vam je u trenutku ranjivosti potrebna sigurna luka i poznat teritorij, ali je pogrešno nastojati obnoviti veze sa bivšima samo zato jer ste trenutno u takvom stanju. Kao što rekosmo – bivši su s razlogom bivši.

6. Opsjednuti ste njegovim/njenim novim ljubavnim životomJedini način da prebolite raskid jeste da preuzmete odgovornost za svoj dio krivnje zbog kojeg se raskid dogodio, a ne da to prebacujete na novu osobu koja je ušla u život vašeg bivšeg/bivše. Život ide dalje.

7. Detalje raskida iznosite u javnostJedna je stvar sa najboljim prijateljima podijeliti ono što se dogodilo, ali ukoliko sa svim detaljima idete javno, pričajući okolo i žaleći se na društvenim mrežama, rizikujete veće komplikacije, kao i to da ispadnete – očajni.

8. Odmah ulijećete u novu vezuSvi se sa razočarenjima i velikim životnim promjenama nosimo na svoj način, ali svakome je potrebno određeno vrijeme kako bi rane zarasle. Ni vi sami ne biste željeli biti u vezi s nekim ko je neposredno već izašao iz jedne? Uzmite si vremena da dođete sebi, proces oporavka i zacijeljenja je nužan.

9. Pokušavate mu/joj se vratitiNi u kom slučaju se ne smijete pokušavati vratiti partneru koji vas je ostavio. Tačka.

10. Zaboravljate da uzmete vrijeme za oporavakNakon raskida gledate da se što više okupirate i zatrpate poslom i različitim obavezama kako ne biste razmišljali o bivšem/bivšoj? Preokupacije znaju biti dobre, no ne zaboravite da sebi date dovoljno vremena za proces oporavka i izliječenja koji je nužan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: