Ugodno i korisno
39

Deset činjenica o ženskim orgazmima koje trebate znati

Klix.ba
Orgazam igra vrlo bitnu ulogu u seksualnom odnosu, ali koliko donosi zadovoljstvo toliko je i dobar za zdravlje žene. magazin Woman's Day donosi nekoliko vrlo bitnih činjenica o ženskim orgazmima.

1. Orgazam rješava bol Kada žene imaju glavobolju najčešće odlaze u krevet, ali Woman's Day savjetuje da to ne radite.

"Postoje dokazi da orgazmi oslobađaju od svih vrsta boli među kojima su artritis, postoperativna bol, pa čak i boli tokom porođaja", kazala je medicinskasestra Lisa Stern.

Objasnila je kako tokom orgazma tijelo ispušta oksitocin, hemikaliju koja olakšava vezivanje, opuštanje i druga pozitivna emocionalna stanja. Naglašava i kako samo razmišljanje o seksu može pomoći u smanjenju boli.

2. Korištenje kondoma ne sprječava orgazam Mnogi ljudi misle da je seks mnogo bolji bez kondoma, pa isto važi i za orgazme, ali naučnica Debby Herbenick sa Univerziteta Indiana poručuju kako će žene doživjeti isti intenzitet orgazma sa ili bez kondoma.

"Kondomi mogu pomoći da duže imate seksualni odnos jer muškarci ne moraju izvući spolni organ brzo zbog ejakulacije", kazala je Herbenick.

3. Ženama nije lako da postignu orgazam Prema istraživanjima, između 10 i 40 posto žena ima problem u postizanju orgazma ili ga uopće ne dožive. Najbolji način da to promijenite jeste stimulacija klitorisa, smatra sestra Stern. također, medicinski tretmani mogu pomoći jer neke žene pate od seksualne disfunkcije. To se rješava terapijom testosteronom. Bitno je i da uradite nalaze jer ovo stanje može biti povezano s drugim medicinskim problemima kao što je poremećaj štitne žlijezde, depresija ili dijabetes.

4. Bitno je da pronađete svoju G-tačku Eksperti se još uvijek spore da li ova tačka postoji ili ne. Dok Englezi kažu da nema dokaza, seksolozi iz Los Angelesa tvrde kako su pronašli G-tačku ultrazvukom. Riječ je o spletu nekoliko nervnih završetaka i oni pomažu ženi da imaju duže i jače orgazme. Seksologinja Ava Cadell ohrabruje žene da pronađu svoju G-tačku koja je unutar vagine.

5. Orgazmi postaju bolji s godinama Iako s godinama žene počnu kukati u vezi mnogo stvari, seksualni život nije jedna od njih. S godinama kvalitet i učestalost orgazama postaje veća.

"Anketa je pokazala da je 61 posto žena dobi od 18 do 24 godine doživjela orgazam posljednji put kada su imali seks, 65 posto žena ud 30-im godinama, a 70 posto žena u 40-im i 50-im godinama", kazala je dr. Herbenick.

Dodaje kako su žene s godinama seksualno iskusnije, imaju više samopouzdanja u spavaćoj sobi i ne plaše se govoriti o onome što žele.

6. Kombiniranje može pomoći Ako imate problem s postizanjem orgazama tokom penetracije, onda kombinujte vaginalni i oralni seks ili koristite igračke.

7. Bitno je vaše samopouzdanje Ono što žena misli o sebi povezano je s kvalitetom njenog orgazma. Stern savjetuje da se gledate u pozitivnom i zdravom smislu kada mislite o svom. Da biste to postigli, gledajte se svaki dan u ogledalu i recite po jednu stvar koja vam se sviđa na vašem tijelu.

8. Nekada je potrebno više od 20 minuta za orgazam Mnogim ženama je potrebno više vremena da postignu orgazam od njihovih partnera, što je sasvim normalno. Stern kaže kako je u prosjeku ženama potrebno najmanje 20 minuta.

9. Orgazam se može desiti bez genitalne stimulacije Svi smo čuli priče o ženama koje dožive orgazam dok sjede u vozu i vjerovatno se pitate da li je to moguće. Eksperti tvrde da jeste. Razlog su vibracije koje pojačavaju protok krvi u genitalije i dodiruju klitoris. Ovaj fenomen je rijedak.

10. Nema svrhe glumiti ga Nedavna studija pokazala je da je 80 žena nekada odglumilo orgazam. To je potrebno zaustaviti jer nije dobro ni za vas ni za partnera. Ukoliko budete glumili vaš partner neće naučiti šta volite, a šta ne i vremenom ćete postati vrlo nezadovoljni.