Brojni problemi
0

Debeljuce manje uživaju u seksu

Sarajevo-x.com
Gojaznim osobama višak kilograma nije jedini problem. Prema rezultatima istraživanja, koje je objavio magazin Health Day, osoba sa prekomjernom težinom manje uživaju u seksu.

Istraživanje su proveli stručnjaci sa Univerziteta Duke, koji su anketirali 91 muškarca i 134 žene sa problemima sa težinom. Oni su odgovarali na pitanja o seksualnoj funkcionalnosti. Anketa je obuhvatila devet oblasti kao što su interes, želja, uzbuđenje, oragazam, zadovoljstvo, ponašanje, veze, masturbacija i seksualni problemi.

"Otkrili smo smanjeno zadovoljstvo seksualnim životom među pripadnicima obje grupe", rekao je doktor Truls Ostbye, navedeno je u rezultatima istraživanja.

Rezultati obje grupe upoređeni su sa rezultatima osoba koje su preživjele rak i generalnom grupom ljudi. Rezultati gojaznih žena bili su niži od obje grupe, dok su muškarci pozicionirani između te dvije grupe.

"Naša otkrića prate sve veći broj istraživanja koja pokazuju da je gojaznost povezana sa smanjenom seksualnom funkcijom i kvalitetom seksualnog života među ženama i muškarcima", rekao je Ostbye.

Doktori bi trebali biti svjesni ovog problema i razgovarati sa pacijentima o tome, tvrde istraživači.