Ljubav i veze
6

Promo / Da li si sigurna da znaš koji su dani menstruacijskog ciklusa "sigurni"?

Imajući na umu dvije važne činjenice (preživljavanje spermija 5 dana u spolnim organima žene te nepredvidljivost ovulacije i plodnih dana), jasno je da ne možemo sa sigurnošću znati koje dane menstruacijskog ciklusa žena ne može zatrudniti odnosno koji su dani "sigurni", iako znamo da postoje.

Ako spadate u one žene koje misle da tačno znaju u kojoj su "fazi" ciklusa, moramo vas razočarati. "Samoprocjena" pojedine faze ciklusa od strane žena pokazala se vrlo nepouzdanom, pa je u provedenim ispitivanjima bitno odudarala od stvarne faze ciklusa utvrđene mjerenjem razine hormona u krvi. Stoga se čini razumnim smatrati da potpuno "sigurnih" dana menstruacijskog ciklusa zapravo nema, odnosno da je spolni odnos bez zaštite rizičan neovisno o danu menstruacijskog ciklusa.

Svakako vam preporučujemo da se ni u kom slučaju ne oslanjate na "brojanje dana" kao pouzdanu metodu planiranja porodice.
Ako želite izbjeći neplaniranu trudnoću, a imali ste nezaštićeni ili djelomično zaštićeni spolni odnos, jedina metoda koja vam stoji na raspolaganju neovisno o danu menstruacijskog ciklusa je pilula za dan poslije (ellaOne) koju treba primijeniti što prije nakon spolnog odnosa. Primjenom tih pilula značajno se smanjuje rizik od neplanirane trudnoće.

Pilula za dan poslije u apoteci se može nabaviti bez recepta. Važno je znati da se djelotvornost različitih pilula za dan poslije značajno razlikuje. ellaOne djeluje kada je najpotrebnije.

Nemojte zaboraviti prije uporabe bilo kojeg lijeka pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i neželjenim dejstvima na lijek i medicinsko sredstvo posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

Ako želite saznati više o ovoj temi posjetite stranice https://www.facebook.com/hitnakontracepcija i www.danposlije.ba.