|

Da li brak zaista ubija strast?

Da li brak zaista ubija strast?
0
S
Sarajevo-x.com
7.12.2007. u 15:45
0
komentara
0

dijeljenja
Da li brak zaista ubija strast?
Priča je toliko stara kao i ljubav sama: dvoje ljudi se upoznaju, zavole, odlično se slažu u krevetu i svim ostalim životnim sferama i jednog dana, pred cijelim svijetom, zaklinju se jedno drugom na vječnu ljubav i strast. Međutim, nemalo poslije medenog mjeseca u spavaćoj sobi zavlada zatišje. Zašto? Brak ne mora biti ubica strasti.
Seksolog dr. Ulrike Brandenburg smatra da intimnosti i bliskost koja postaje jača stupanjem u bračne vode, može smanjiti seksualnu privlačnost među partnerima.

Jedna studija kompanije Durex pokazala je da kod 55% bračnih parova jedno od partnera nije zadovoljno seksualnim životom. Najčešći odgovor je bio: suviše rijetko i dosadno.

"Sasvim je normalno da u braku nestaje nekadašnja strast. Brak nikada nije bilo mjesto strastvenog i vrućeg seksa već utočište i dom“, smatra terapeut Michael Mary.

Neki stručnjaci čak smatraju da je lagani nestanak strasti između partnera u braku sasvim normalan te da nakon tri godine bračnog života seks postaje prava rijetkost.

Terapeutkinja Esther Perel kaže da parovi koji se često svađaju i koji ne vode harmoničan život, imaju odličan seksualni život. "Ne morate se slagati sa nekim dobro da biste doživjeli nevjerovatno seksualno iskustvo. Mnogima se dešavalo da nekoga sretnu u diskoteci i završe s njim u krevetu, a da ga uopće ne poznaju. Takva seksualna iskustva često su nezaboravna i strastvena. Međutim, i takva strast je samo kratkoročna“, vjeruje Perel i naglašava da će strasti biti sve manje ukoliko je bračna harmonija veća.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.