Ljubav i veze
2

Razvod putem interneta nudi jednostavniju i jeftiniju proceduru

Klix.ba
Kada je internet postao globalan počeo se koristiti i za popravljenje intimnog života ljudi. Tako su nastali portali za upoznavanje s ciljem stupanja u brak, a danas imamo stranice koje služe za razvode.

Wevorce je softverski program koji obećava maksimalno pojednostavljenu proceduru razvoda. U samo šest koraka možete napraviti ugovor o razvodu bez potrebe za advokatima.

Za fiksnu stopu od 7.500 američkih dolara Wevorce upošljava samo jednog advokata-medijatora i potiče na civiliziranost između supružnika koji se razvode. Također, to je mnogo pristupačnije u novčanom smislu od standardnog razvoda koji u prosjeku košta 27.000 dolara.

"Svaka stranka koja sarađuje s Wevorceom bira vlastitog savjetnika da ispuni molbu za sud tako da nikada neće morati ići na sud. Izgradili smo referalnu mrežu advokata koje zovemo Hevorce i Shevorce advokati, koji pregledaju molbe, ispunjavaju ih i odnose na sud, tako da se klijent nikada ne mora pojaviti na sudu", rekla je Michelle Crosby za Digital Trends.

Wevorce također vodi i međunarodne razvode ako je u razvod uključena jedna strana koja nije iz SAD-a, a servis je dostupan i onima koji nisu vjenčani, ali su živjeli zajedno.

"Mi ne služimo kao sistem za borbu, već dogovor, što znači da nismo za svaki par. Mi smo kreirali alternativu za ljude koji razumiju da, iako više nisu bračni partneri, imaju ulogu roditelja i žele naučiti kako da imaju zdraviji roditeljsko-partnerski odnos", dodala je Michelle.

Wevorce je počeo raditi prošle sedmice u SAD-u, nakon što ga je testiralo 30 advokata koji su dali pozitivno mišljenje.

"Wevorce štedi advokatovo vrijeme i klijentov novac, a rezultati su bolji i proces je fokusiran na ishod kojim bi obje strane bile zadovoljne", rekla je pravnica Cynthia First.