Ljubav i veze
9

Češći seksualni odnosi s partnerom doprinose zdravijoj trudnoći i uspješnijem IVF tretmanu

Klix.ba
Istraživanja su pokazala da više seksa doprinosi zdravijoj trudnoći i uspješnijoj vantjelesnoj oplodnji. Ove tvrdnje imaju veze s načinom na koji je tijelo žene evoluiralo vremenom te s imunim sistemom.

U istraživanju se navodi kako žene koje imaju redovan seks s istim partnerom najmanje tri mjeseca prije začeća imaju manji rizik da dobiju preekplampsiju-stanje koje dovodi do ozbiljnih komplikacija nerođenom djetetu, a u rijetkim slučajevima može biti opasna po život majke.

Profesorica Sarah Robertson s Univerziteta Adelaide kazala je kako se preeklampsija događa u slučajevima kada je seksualni kontakt s ocem bebe ograničen prije začeća te je povezano s nedovoljno jakim imunitetom majke.

"Ključni faktor je da parovi imaju redovan seks prije začeća najmanje tri mjeseca. Među ženama koje su zatrudnjele prilikom prvog seksualnog odnosa s partnerom/ocem bebe, rizik za preeklampsiju je bio 22 posto, što je tri puta više od prosjeka. Ove majke rađale su i bebe s vrlo malom kilažom", rekla je Robertson.

Studije su pokazale da redovan seks pomaže i uspješnijom IVF tretmanu, odnosno da se plod primi brže.

"Studija koja je rađena na australskim i španskim parovima pokazala je da je uspješnost IVF tretmana bila za 50 posto uspješnija ako su parovi imali seksualne odnose u danima prije tretmana", rekla je Robertson.

Naučnici nisu potpuno sigurni zbog čega imuni sistem ima takvu povezanost sa reprodukcijom, ali vjeruju da ima veze s tjelesnim genetskim osobinama žene.