Ljubav i veze
3

Britanci će djecu od 11 do 16 godina u školama učiti o seksualnom pristanku

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanske škole će ove godine uvesti program kojim će djecu od 11 do 16 godina početi učiti o seksualnom pristanku, javlja BBC.

Ovo rješenje je predložila britanska vlada, a projekat je kreirala organizacija Personal Social Health and Economic Association, s ciljem da "djecu očuva zdravom i sigurnom od zlostavljanja i eksploatacije".

Iako još uvijek nije poznato na koji će način djeca biti podučavana o seksualnom pristanku, istaknuto je kako škole trebaju učiti učenike o tome kako zaštititi sebe i druge i ne dovoditi se u riskantne situacije.

"Majke mi često govore o svojim brigama u vezi sa njihovim kćerkama. Kažu kako je jedna od najvećih briga, pored stresa od školskih obaveza i tinejdžerskih godina, bojazan od toga hoće li njihove djevojčice učiti o zdravim vezama i načinu kako reći 'ne'", kaže Nicky Morgan.

U dokumentu se također navodi kako "prepoznavanje činjenice da će neki mladi biti seksualno aktivni prije 16. godine ne znači automatsko podsticanje na seks".

Dati seksualni pristanak znači pristati na seksualni odnos. Svaka osoba ima pravo dati ili uskratiti seksualni pristanak, a svaka osoba ima tu odgovornost da poštuje partnericino/partnerovo pravo da pruži ili uskrati takav pristanak.

Seksualnom prisilom smatra se kada neko prisiljava (ili pokušava prisiliti) drugu osobu da stupi u seksualnu aktivnost protiv njene/njegove volje. U situaciji prisile osoba može biti fizički prisiljena na seks. Ili može strahovati od društvenih ili fizičkih posljedica ako odbije neželjeni seksualni kontakt.