Ljubav i veze
0

Brakovi sklopljeni na Dan zaljubljenih imaju veće šanse za propast

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema posljednjem istraživanju ekonomista sa Univerziteta u Melbournu, brakovi koji se sklope na Dan zaljubljenih imaju veće šanse za neslavno okončanje u vidu razvoda.

Ovo zapažanje uključuje i "magične" datume kao što su 1.2., 2.1. ili 5.5., a šanse za razvod kreću se između 18 i 36 posto više u odnosu na brakove sklopljene mimo naznačenih dana.

Zanimljiv je podatak kako je 11 posto brakova sklopljenih na Valentinovo okončano prije pete godišnjice. Također, 21 posto spomenutih brakova ne preživi devetu godišnjicu, a 10 posto brakova koji su sklopljeni na datume kao što su 5.5., 9.9. ili 12.12. ne obilježe petu godišnjicu, dok njih 19 posto ne obilježi devetu godinu braka.

Usporedbe radi, brakovi sklopljeni u danima sa "normalnim" datumima imaju šansu od osam posto da propadnu u prvih pet godina, dok su šanse za razvod u prvih devet godina oko 19 posto.

Studija obuhvata građane Danske, ali su velike šanse da se podaci mogu preslikati na ostale države Evrope sa zanemarivim razlikama u procentima.