Međunarodna studija utvrdila
0

Brak je dobar za oba spola

Sarajevo-x.com
Brak je dobar za vas, kratki je zaključak međunarodnog naučnog istraživanja koje su predvodili novozelandski naučnici a koje je provedeno među 35.000 ljudi u 15 zemalja. Studija koja je objavljena u britanskom žurnalu Psychological Medicine otkriva da je bračno vezivanje dobro za mentalno zdravlje i muškaraca i žena, i da reducira rizike od mentalnih poremećaja poput depresije, zloupotrebe droga i uznemirenosti.

Ovo je prva studija ovakve vrste u svijetu i rađena je na osnovu pregleda mentalnog zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije u razvijenim i zemljama u razvoju u prošloj deceniji.

Nalazi studije donose da odvajanje, razvod ili ostajanje bez bračnog partnera zbog smrti, dovodi do povećane mogućnosti rizika za mentalno zdravlje kod oba spola, što se kod žena posebno može iskazati kroz zloupotrebu opojnih supstanci a kod muškaraca kroz depresiju.

'Jedan od važnih pronalazaka je da je nedavno tvrđeno da je brak bolji za muškarce nego za žene u smislu mentalnog zdravlja. Ova studija se ne slaže s tim stajalištem', izjavila je dr. Kate Scott iz Wellingtona koja je predvodila međunarodni naučni tim.

'Mi smo pronašli da u poređenju s tim da se nikad ne vjenčate, samo vjenčanje je dobro i za muškarce i žene u pogledu većine mentalnih poremećaja', dodala je ona.

Studijom je također otkriveno da je manja vjerovatnoća da će muškarci postati depresivni u svom prvom braku u poređenju sa ženama. Dr. Scott kaže da je ovo vjerovatno povezano sa tradicionalnim rodnim ulogama u kući.

Značajne rodne razlike u kući mogu imati utjecaja na mentalne probleme za udate žene.

Druga rodna razlika je da stupanje u brak reducira rizik za zloupotrebu opojnih supstanci više kod žena nego kod muškaraca.

Ovo se objašnjava činjenicom da su žene najčešće primarni staratelji nad djecom. Brojne međunarodne studije su pokazale da je ženska konzumacija alkohola značajno opala kada su postale trudne, i ovakvo ponašanje se nastavljalo sve do ranog djetetovog djetinjstva.

Na drugoj strani, studija je pokazala da kraj braka može povećati rizike od problema sa mentalnim zdravljem.

'Ono na što naša studija ukazuje jeste da bračna veza nudi dosta pogodno za mentalno zdravlje kod muškaraca i žena, i da rasijanost i raspad koji su vezani za kraj braka mogu ljude učiniti ranjivim na razvijanje mentalnih poremećaja', kazala je dr. Scott.