{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bračni parovi su zdraviji u odnosu na nevjenčane istospolne parove

28.2.2013. u 19:43
2
5
Bračni parovi su zdraviji u odnosu na nevjenčane istospolne parove
2
Bračni parovi su zdraviji u odnosu na nevjenčane istospolne parove
Istospolni parovi koji samo žive zajedno imaju lošije zdravlje nego vjenčane osobe suprotnog spola, a sličnog su zdravlja kao osobe suprotnog spola koje nisu u braku, a žive zajedno. Pokazalo je istraživanje Rice Univerziteta u SAD-u.
"Porodica, resursi i zdravlje odraslih: Gdje se tu uklapaju seksualne manjine", naziv je jednog od prvih istraživanja koje upoređuje zdravlje parova u zavisnosti od njihovog spola i seksualne opredjeljenosti, kao i bračnog statusa. Istraživanje će biti objavljeno u martovskom izdanju časopisa "Journal of Health and Social Behavior".

"Ranija istraživanja su ukazala na zdravstvene nedostatke nevjenčanih parova koji žive u zajednici u odnosu na one koji su u braku, ali gotovo da nema ranijih istraživanja koja su se bavila istospolnim parovima", kaže docent Justin Denny, sociolog i voditelj ovog istraživanja.

On dodaje da je ovo istraživanje prvo koje je pokazalo da iste zdravstvene nedostatke u duševnom i tjelesnom smislu imaju nevjenčani parovi koji žive u zajednici i istospolni parovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: