"Bombardiranje" ljubavlju, fenomen kojem su sklone sociopate i narcisoidi

"Bombardiranje" ljubavlju, fenomen kojem su sklone sociopate i narcisoidi
1
Klix.ba
3.8.2019. u 07:46
7
komentara
1

dijeljenja
"Bombardiranje" ljubavlju, fenomen kojem su sklone sociopate i narcisoidi Ilustracija: Shutterstock
Margaux Valerie se lijepo zabavljala na početku veze s bivšim partnerom, neimenovanim profesorom, i prijala su joj obećanja i planovi nakon kojih je naprasno nastupilo zatišje a potom i prekid veze, piše Men's Health.
"Prvih nekoliko sedmica bilo je nevjerojatno", prisjeća se Valerie svog iskustva s posljednjim bivšim, napominjući kako se osjećala voljenom i uvjerenom da ljubav stoji iza svih komplimenata i pažnje koje je od njega dobijala tokom dva mjeseca.

Već nakon šest sedmica druženja upoznao ju je s porodicom i prijateljima, a čak ju je odveo i na putovanje.

"Bilo je čak i određenih planova, pa čak i razgovora o djeci", kazala je 27-godišnjakinja, napominjući da se "gotovo onesvijestila" od njegovih izljeva emocija i iskazivanja ljubavi.

Tačno dva mjeseca nakon što su započeli vezu nastupilo je zatišje što se, uz ostalo, manifestovalo kroz njegovo nejavljanje.

Kada su napokon porazgovarali licem u lice, rekao joj je da nije spreman za vezu, da se stvari brzo kreću i da je sve to za njega previše.

Fenomen je okarakterisala kao "bombardiranje ljubavlju", da bi kasnije saznala da taj fenomen praktikuju narcisoidi i sociopate kojih ima 1-4 posto.

"Posebno su narcisoidne osobe poznate po svojim vještinama manipuliranja, kao i sklonosti samoljublju", napisala je psihologinja Suzanne Degges-White 2018. godine.

Navodi kako takve osobe mogu koristiti laskanje i pažnju kao način da stvore predstavu o sebi kao savršenom partneru, kako bi stekli povjerenje, privrženost i na kraju - obožavanje.

Sociopati mogu upražnjavati bombardiranje ljubavlju jer ne osjećaju bol partnera.

"Odrasli sa sociopatskim sklonostima mogu biti šarmantni i društveni, ali doslovno nemaju empatije, saosećanja ili brige za druge", kaže dr. Karin Lawson, prenosi Men's Health.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...