Prepoznajete li ih
16

Bliži li se vaše prijateljstvo kraju? Ovih nekoliko znakova otkrit će na čemu ste

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prepoznati znakove koji ukazuju da se odnos bliži kraju nije uvijek jednostavan zadatak, bez obzira kakav je tip odnosa u pitanju. Prekidi prijateljstava nekad bole više nego prekidi romantičnih veza, a mnogi ne znaju razaznati kada je vrijeme za razilazak.

Na koji način razaznati kada je vrijeme da se prestanete družiti s nekim? Ustvari, do toga bi vas moglo dovesti nekoliko loših znakova koji se ponavljaju u mnogim odnosima, prenosi Cosmopolitan. Uz to, važno je da znate, nekad problem u prijateljstvu nije samo prijateljstvo, već privatni problemi s kojima se vaš prijatelj bori, poput psihičkih problema, svađa s porodicom ili na poslu... No, nekada treba stisnuti zube i priznati da odnos nije ono što je nekada bio, te da je vrijeme da na njega stavite tačku.

Neki od prvih znakova su izbjegavanje otvaranja njihovih poruka, a osim toga, vaši razgovori su sve više neprirodni i čini se kao da se forsirate da nastavite komunikaciju. Ne nedostaju vam kada se ne vidite na duži period i niste upućeni šta im se dešava u životu, niti ste dovoljno zainteresovani da saznate više o tome.

Još jedan od očiglednih znakova da je odnos počeo propadati jeste izbjegavanje sastanaka koje ste ranije dogovorili. Ukoliko oni redovno mijenjaju planove u posljednjem momentu, imaju izgovore ili su zauzeti, vrlo je vjerovatno da vas zapravo ne žele vidjeti.

"Iako su za vas zauzeti, redovno se viđaju s drugim prijateljima. Kada im kroz poruke postavite važno pitanje ili ih zamolite za savjet - odmah odgovaraju. No, ako upitate 'Kada ćemo se vidjeti?' ili nešto slično, satima ne dobijate odgovor, niti uopće otvaraju vašu poruku", prenosi Cosmopolitan.

Najalarmantniji znak dolazi u momentu kada shvatite da ste posljednja osoba koja je saznala za važan događaj ili informaciju iz njihovog privatnog života, dok to prije nije bio slučaj. Osim toga, više vas ne zovu da provjere kako ste i šta radite. Vrlo često se dešava da ste upravo vi osoba koja inicira kontakt, te vam se čini da bez vaše inicijative komunikacije uopće ne bi bilo.

Kada se napokon sretnete, čini se da vaš prijatelj često gleda na sat i odbrojava minute do odlaska. Imate osjećaj da vas polovično sluša, kao i da druženje s vama smatra više obavezom nego uživanjem. Neugodna tišina, manjak zajedničkih tema i nedovoljno tema samo su neki od znakova koji ukazuju da je vrijeme da shvatite da je prijateljstvu došao kraj.

Na koncu, ukoliko se u njihovom društvu više ne osjećate sretno, a oni odbijaju razgovarati o tome s vama i uvažiti vaše osjećaje te govore da umišljate, vrijeme je da se udaljite, posvetite kvalitetnijim odnosima i prestanete trošiti energiju na one koji venu.