Ljubav i veze
26

Ben Melzer je prvi transsekualac na naslovnici Men's Health magazina

Klix.ba
Ben pokazuje fotografiju na kojoj je on dok je bio djevojčica
Muški model Ben Melzer postao je prva transseksualna osoba koje se pojavila na naslovnici Men's Health magazina. Na prvi pogled Ben izgleda kao i svaki drugi muškarac u odličnoj formi, šest godina unazad on je bio žena.

"Iskreno se nadam da ću moći promijeniti ponašanje. Kada ste rođeni ovakvi , nemate izbora. Mnogo je ljudi koji kriju pravog sebe i želio sam da transrodna zajednica bude vidljiva i da pokažemo da smo mi normalni ljudi", rekao je Ben.

Rođen je kao Yvonne u Dusseldorfu kao treće dijete Ralfa i Margarete koji su bili vlasnici dizajnerske kompanije u kojoj Ben sada radi. Istakao je kako je od malih nogu znao da nije poput ostale djece.

"Zvao sam sebe Max kada sam imao tri godine. Najdraža boja mi je plava i uvijek sam volio fudbal. Jedna moja drugarica iz vrtića mi je rekla kako me je uvijek smatrala dječakom sa ženskim imenom, a moja majka je mislila da je to samo faza. Samo je željela da budem sretan i razmazila me. Tata je tražio od mene da budem ženstveniji. Dozvolio bi mi da kupim muške cipele, ali da uz to nosim ženski top", rekao je Ben.

Kaže kako je imao sretno djetinjstvo s puno prijatelja. No, ponekad je bilo teško.

"Sjećam se kada sam išao na plivanje, imao sam 13 godina, još sam nosio bikini. Osjećao sam se loše i pogrešno kao da svi gledaju u mene. Prestao sam plivati. Kada mi se žensko tijelo počelo razvijati bio sam zbunjen i krio sam svoju ženstvenost iza široke odjeće", prisjetio se.

Kako se njegova seksualnost razvijala, situacija je postala dodatno komplikovana. Osjećao je privlačnost prema ženama, ali ne lezbijkama. Muškarci ga nisu privlačili. Kada je napunio 18 godina počeo je istraživati transrodnu zajednicu i proces tranzicije. Tada je shvatio da je "muškarac u ženskom tijelu". Donio je odluku i razgovarao s roditeljima.

"Majka je plakala jer se brinula zbog operacija, a otac se nadao da ću se naći s psihologom koji će mi reći da se ne osjećam tako. Brinuo se. Stariji brat me je podržao. Nakon perioda šoka, počeli smo svi zajedno da istražujemo", rekao je. Pet godina nakon toga počeo je proces tranzicije. Razgovarao je sa psiholozima i doktorima koji su mi prepisali testosteron koji je primao svakih 11 sedmica. Dvije godine nakon postajao je Ben. U 2011. godini uklonio je grudi, a u 2012. godini imao je operaciju promjene spola i napravljen mu je funkcionalni penis. "Bilo je poput drugog puberteta, ali teže. Dlake na tijelu postaju deblje, koža izgleda loše, a glas se produbljuje, ali boli grlo. Zbog oscilacija hormona imao sam promjene raspoloženja i valunge. Bilo je teško, ali bio sam sretan kada sam vidio da mi se tijelo mijenja. Novo ime dali su mi roditelji", kazao je.

Nakon promjene spola, promijenio je i radno mjesto. Kao Yvonne je radio kao office administrator u očevoj firmi, a sada kao Ben prodaje usluge firme.

Na naslovnici Men's Health magazina pojavit će se u aprilskom izdanju zahvaljujući čitateljima koji su glasali za njega.

Vezani članci