Ljubav i veze
3

Ashley Madison će platiti 1,6 miliona dolara zbog otkrivanja informacija o klijentima

Klix.ba
Tim koji stoji iza stranice Ashley Madison postigao je dogovor i platit će 1,6 miliona dolara zbog sigurnosnog proboja u 2015. godini u kojem je otkriveno stotine ličnih informacija njihovih klijenata.

U ovom proboju otkrivene su email adrese, brojevi telefona i eksplicitne seksualne preference 30 miliona korisnika, što je rezultiralo žalbom. Od skandala, stranica je promijenila ime u Ruby Corp. Najavili su da će unaprijediti sigurnosni sistem u budućnosti.

Osobe koje stoje iza tužbe tražile su 17,5 miliona dolara, ali cjelokupan iznos neće moći isplatiti jer kompanije nema novac.

Ipak, nije jasno da li će nešto od tog novca dobiti klijenti čiji su identiteti objavljeni.

Dogovor je postignut između Ashley Madison kompanije, 13 saveznih američkih država i Distrikta Kolumbija. Svaka država dobija po 81.000 dolara.

Bivši klijenti mislili su da će njihovi podaci biti izbrisani ako izbrišu profil, ali to nije bilo tako. Iako su prestali biti korisnici, njihovi nikovi, fotografije, komunikacije putem chata i seksualne preference su ostali.

Ashley Madison je nedavno objavila kako su kreirali brojne lažne ženske profile kako bi "navukli" klijente da potroše više novca. Na nekim lažnim profilima su bile fotografije klijentica koje su prestale koristiti usluge ove stranice.