{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ako želite biti zdravi, svađajte se sa partnerom

S
24.1.2008. u 08:44
0
0
Ako želite biti zdravi, svađajte se sa partnerom
0
Ako želite biti zdravi, svađajte se sa partnerom
Stručnjaci sa Univerziteta Michigan tvrde da parovi koji se često svađaju uživaju u mnogo boljem zdravstvenom stanju u odnosu na one koji izbjegavaju svađe. Studija rađena sa 192 para tokom 17 godina pokazala je da partneri koji brane svoje stav i ispoljavaju bijes u prosjeku duže žive.
"Kada parovi započnu zajednički život, jedan od njihovih osnovnih zadataka jeste prevazilaženje konflikata. Pitanje je pak kako postupiti kada dođe do konflikta. Ukoliko se odlučite ne riješiti problem kako biste izbjegli svađu, vaš bijes bit će potisnut, ali on nikada neće nestati jer niste riješili nesuglasice. To će uzrokovati povećan krvni pritisak i druge zdravstvene probleme, a počet ćete i prezirati svoga partnera“, objasnio je za Reuters Ernest Harburg, profesor sa Univerziteta Michigan.

Stručnjaci tvrde da su i prijašnje studije pokazale da potisnuti bijes može prouzrokovati srčane probleme. Ova studija pak osvrnula se i na opću stopu smrtnosti bračnih partnera.

Od svih ispitanih parova, 26 partnera je kazalo da potiskuje svoj bijes. Tokom 17 godina istraživanja stručnjaci su zabilježili veću stopu smrtnosti kod osoba koje su izjavile da potiskuju svoj bijes te da izbjegavaju konflikte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: