|

Ako vam partner provjerava mobitel, vjerovatno ima neki od ovih psiholoških problema

Ako vam partner provjerava mobitel, vjerovatno ima neki od ovih psiholoških problema
16
S.H.P.
8.11.2019. u 08:46
10
komentara
16

dijeljenja
Ako vam partner provjerava mobitel, vjerovatno ima neki od ovih psiholoških problema Ilustracija: Shutterstock
Provjeriti telefon partnera može biti zaista primamljivo, pogotovo ako oni nikada neće saznati za to. Ustvari, studije pokazuju da 34 posto žena i 62 posto muškaraca s vremena na vrijeme provjerava telefon svog partnera.
Razlog za ovo njuškanje nije samo ljubomora, naime postoje neki dublji psihološki motivi koji bi vašeg partnera potaknuli da provjera vaš telefon.

Vaš partner ima nisko samopoštovanje

Neko ko krišom pregleda vaš telefon, čita vaše sms poruke, e-mailove, poruke na društvenim mrežama brine se da vam nije dovoljan i ima potrebu da traži potvrdu. Čak i ljudi u stabilnoj i dugoj vezi vjeruju da njihov partner zaslužuje nekog boljeg.

Vaš partner nije zadovoljan vezom

U zdravoj vezi oba partnera bezuslovno vjeruju jedno drugom i poštuju međusobna prava na privatnost, lični prostor i život. Ali ako vaš partner osjeća snažnu želju da prekine vezu, tražit će bilo kakav razlog da to i učini. U svakom slučaju, njuškanje može ukazati na to da vi i vaš partner imate potpuno različite parametre kada je riječ o vezi i trebali biste razgovarati o njima što je prije moguće.

Vaš partner vas vara

Nezdrava znatiželja prema vašem ličnom životu zapravo može biti znak upozorenja za vas, jer ona može biti projekcija dubokih misli vašeg partnera. Drugim riječima, ako osoba sumnja da će se dogoditi nešto neprimjereno ili se već događa, ta bi osoba mogla činiti ta neprimjerena djela.

Vaš partner ima problema s povjerenjem

Povjerenje je temelj svake zdrave veze, a koliko ćete nekome vjerovati zavisi i od iskustava iz prošlih veza. Dakle, ako vaš partner misli da ga lažete, vjerovatno su ga u prošlosti varali ili lagali. Nakon takvog lošeg iskustva osoba postane preosjetljiva i svaka gesta ili riječ koju kažete može uključiti alarm. U ovom slučaju, vaš paranoični partner trebao bi razumjeti da je njuškanje po telefonu povezano s njegovim vlastitim problemima, a ne s vašim postupcima.

Vaš se partner plaši otvoreno razgovarati

Ako ste primijetili da je vaš partner počeo provjeravati vaš telefon umjesto da otvoreno i iskreno izražava svoje osjećaje prema vama, to bi mogao biti znak da zapravo nešto krije.

Da li su to neke njihove gluposti ili stvarni činovi varanja, možete saznati samo ako ih direktno pitate šta se dešava. Razgovarajte i raspravite o tome što se dešava u vašoj vezi.

Vašem partneru je potrebna pažnja

Sjednite i pokušajte se sjetiti koliko ste često razgovarali s partnerom tokom posljednjeg mjeseca. Jeste li komunicirali kao i obično ili mu jednostavno niste posvetili dovoljno vremena? Ako mu ne posvećujete dovoljno pažnje, onda ste našli razlog zbog kojeg vam partner provjerava telefon. Možda vaš partner samo ima želju da vidi šta se dešava u vašem životu i želi provesti više vremena s vama.

Vaš partner nije spreman za ozbiljnu vezu

Ako vaš partner često provjerava vaš telefon, to može biti i znak da jednostavno nije dovoljno zreo za vezu. Oni mogu objasniti svoje ponašanje na ovaj način - samo žele znati ko vas je zvao i to je sve, nema ljubomore. No, umjesto da to rade, mogli bi vas jednostavno o tome pitati, zar ne?

Ako vam osoba ne može postaviti tako jednostavno pitanje, zamislite kako će se osjećati kad trebate razgovarati o ozbiljnijim temama, poput useljenja ili planiranja porodice. Dakle, oni vjerovatno nisu spremni za ozbiljnu vezu.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...