Istraživanje
0

Agresivna muzika povezana je sa seksom

Sarajevo-x.com
Slušanje muzike koja ima seksualno degradirajuće tekstove ohrabruje tinejdžere da ranije stupe u seksualne odnose, pokazuje američka studija.

Naučnici sa Univerziteta Pittsburgh ispitali su 711 tinejdžera o njihovom seksualnom životu i muzici koju inače slušaju. Došli su do saznanja da oni koji vole eksplicitne i agresivne tekstove pjesama imaju dvaput veće šanse da stupe u seksualne odnose ranije.

Ipak, ovakvo shvatanje veze između muzike i seksa previše je pojednostavljeno, priznaju stručnjaci.

Tim je degradirajućim okvalifikovao one pjesme koje seks opisuju kao fizički, a ne akt koji proizilazi iz ljubavi, stoji u magazinu American Journal of Preventative Medicine.

Nije precizirano koje su tačno pjesme u pitanju, ali su kao autori navedeni američki reper 50 Cent i duo Ying Yang Twins.

Ispitanici starosti od 13 do 18 godina podijeljeni su u tri grupe - oni koji spornu muziku slušaju stalno, povremeno i rijetko. Utvrđeno je da je 45 posto onih koji takve pjesme slušaju stalno imalo seksualna iskustva. Kod onih koji su takvu muziku slušali rijetko, 21 posto ih je imalo odnose.

"Mislim da bi roditelji na to morali obratiti pažnju. Ne kažem da bi im trebali zabraniti muziku, to sigurno neće pomoći. Ipak, trebali bi razgovarati s djecom o seksu i stavljati ove tekstove u kontekst", smatra vođa istraživanja doktor Brian Primack.