Uzrok nije poznat
38

33 posto žena pati od depresije nakon seksa

Klix.ba
Jedna od tri žene pati od depresije nakon seksa, kažu australski naučnici. Više od 200 mladih žena je učestvovalo u ispitivanju, a 33 posto njih je kazalo da imaju osjećaj depresije nakon seksa u nekom trenutku u životu.

Istraživači sada pokušavaju otkriti šta uzrokuje ovaj fenomen. Autor istraživanja Robert Schweitzer kaže kako bi u normalnim uvjetima neposredno nakon seksa ženu trebao obuzeti osjećaj zadovoljstva, psihičkog i fizičkog opuštanja. No, dodao je, neke osobe umjesto osjećaja zadovoljstva osjećaju melanholiju, tjeskobu, razdražljivost i nemir.

"Svako zamišlja seks kao ugodno iskustvo. Međutim, čini se kako postoji grupa ljudi koji se ustvari osjećaju loše nakon seksa", kaže Schweitzer.

On dodaje kako ovu pojavu nije lako objasniti te da je tema generalno neistražena. Postoji nekoliko istraživanja objavljenih o tom periodu nakon seksa, ali nisu ponuđeni potpuno adekvatni odgovori.

Ovo istraživanje je sada obuhvatilo žene koje osjećaju depresiju nakon seksa i anketiralo ih o njihovim iskustvima. Ako ništa drugo, istraživači se nadaju da će novo istraživanje pomoći bar da osobe koje imaju ovaj problem shvate da nisu same.

"Uzrok takvog osjećaja je obično nepoznat. Jedna od anketiranih žena je rekla da osjeća melanholiju nakon seksa, ali da to nema nikakve veze s tim šta ona osjeća prema svom partneru", kaže Schweitzer.

Kod osoba koje su ranije imale neki oblik seksualnog zlostavljanja to može izazvati osjećaj stida, krivice i gubitka želje za seksom, dodaje profesor Schweitzer. Međutim, ovo istraživanje može naći samo umjerenu vezu između prethodnog seksualnog zlostavljanja i depresivnih osjećaja nakon seksa.

Uzrok mogu biti i drugi faktori, poput biološke predispozicije, objašnjavaju naučnici, ali i dalje nemaju adekvatne odgovore, osim što se nadaju da će liječnici biti u mogućnosti u dogledno vrijeme pomoći pacijenticama koje pate od ovakvog stanja.