Kremasti užitak
30

Jednostavno i bez pečenja: Spremite osvježavajući kolač s okusom jagode

Piše: L. R.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Ako volite lagane, osvježavajuće deserte koji se ne peku, možete isprobati ovaj kremasti kolač od jagoda.
Recept za ovaj ukusni kolač s jagodama pronašli smo na YouTube kanalu Natašine slastice.

Sastojci za podlogu:

  • 120 - 130 grama petit keksa

Sastojci za kremu od jagoda:

  • dva pudinga od jagoda
  • sedam ​​kašika šećera
  • dvije kašike kiselog vrhnja s više masnoće
  • 600 mililitara mlijeka

Sastojci za kremu od sira:

  • 400 grama sirnog namaza
  • 300 mililitara šlaga
  • 200 grama bijele čokolade
  • dvije kašike arome vanilije

Sastojci za ganache:

  • 80 grama čokolade za kuhanje
  • 120 mililitara šlaga
  • dvije kašike čokoladnog namaza

Sastojci za ukrašavanje:

  • tri vrećice šlaga u prahu
  • 400 mililitara hladnog mlijeka

Priprema:

U kalup ili tepsiju dimenzija 21 x 27 poredajte keks. Važno je naglasiti da ga nije potrebno namakati. Potom, pripremite kremu od jagoda. U posudi umutite puding od jagoda i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuha na laganoj vatri.

Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte smjesu od pudinga i šećera. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Kada je puding gotov umiješajte kiselo vrhnje i odmah rasporedite preko keksa pa ostavite da se ohladi.

Nakon hlađenja, potrebno je da pripremite kremu od sira. Narežite bijelu čokoladu pa je prelijte sa 100 mililitara vrhnja za šlag i istopite u mikrovalnoj ili na pari pa ostavite da se ohladi.

U jednu posudu dodajte sirni namaz, preostalo vrhnje za šlag, aromu vanilije i istopljenu bijelu čokoladu. Sastojke umutite tako da smjesa bude ujednačena pa premažite preko kreme od jagoda.

Za ganache narežite čokoladu i prelijte vrhnje za šlag i dodajte čokoladni namaz. Istopite sastojke za ganache u mikrovalnoj ili na pari pa kada se ohladi rasporedite preko kreme od sira. Nakon toga, stavite kolač u frižider kako bi se sastojci povezali. Kada se kolač stegne, premažite ga s umućenim šlagom i vratite u frižider da se ohladi.