Jednostavno i bez pečenja: Spremite osvježavajući kolač s okusom jagode

Sastojci za podlogu:
- 120 - 130 grama petit keksa
Sastojci za kremu od jagoda:
- dva pudinga od jagoda
- sedam kašika šećera
- dvije kašike kiselog vrhnja s više masnoće
- 600 mililitara mlijeka
Sastojci za kremu od sira:
- 400 grama sirnog namaza
- 300 mililitara šlaga
- 200 grama bijele čokolade
- dvije kašike arome vanilije
Sastojci za ganache:
- 80 grama čokolade za kuhanje
- 120 mililitara šlaga
- dvije kašike čokoladnog namaza
Sastojci za ukrašavanje:
- tri vrećice šlaga u prahu
- 400 mililitara hladnog mlijeka
Priprema:
U kalup ili tepsiju dimenzija 21 x 27 poredajte keks. Važno je naglasiti da ga nije potrebno namakati. Potom, pripremite kremu od jagoda. U posudi umutite puding od jagoda i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite da se kuha na laganoj vatri.
Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte smjesu od pudinga i šećera. Kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Kada je puding gotov umiješajte kiselo vrhnje i odmah rasporedite preko keksa pa ostavite da se ohladi.
Nakon hlađenja, potrebno je da pripremite kremu od sira. Narežite bijelu čokoladu pa je prelijte sa 100 mililitara vrhnja za šlag i istopite u mikrovalnoj ili na pari pa ostavite da se ohladi.
U jednu posudu dodajte sirni namaz, preostalo vrhnje za šlag, aromu vanilije i istopljenu bijelu čokoladu. Sastojke umutite tako da smjesa bude ujednačena pa premažite preko kreme od jagoda.
Za ganache narežite čokoladu i prelijte vrhnje za šlag i dodajte čokoladni namaz. Istopite sastojke za ganache u mikrovalnoj ili na pari pa kada se ohladi rasporedite preko kreme od sira. Nakon toga, stavite kolač u frižider kako bi se sastojci povezali. Kada se kolač stegne, premažite ga s umućenim šlagom i vratite u frižider da se ohladi.