Utjecaj na turizam
41

Pogledajte izgled plaža u Hrvatskoj prije i tokom pandemije koronavirusa

A. B.
Foto: PIXSELL
Plaža u Zadru 2018. godine i tokom pandemije 2020., Foto: Marko Dimić/PIXSELL
Pojava koronavirusa je utjecala na sve sektore u državama širom svijeta, a onaj koji je najpogođeniji je upravo turizam. Takvo stanje najbolje ilustruju fotografije s plaža u Hrvatskoj na kojima je primjetna razlika u turističkoj sezoni prije i tokom pandemije.

Plaže u brojnim hrvatskim gradovima poput Zadra, Splita, Dubrovnika i Trogira su tokom ljeta, u jeku turističke sezone do pojave koronavirusa uvijek bile izuzetno posjećene, a na kombinovanim fotografijama u galeriji je prikazano stanje na njima tokom koronavirusa i nekoliko godina prije.

Plaže Jadrana su sada puste i gotovo neprepoznatljive. Inače, od juna pa sve do septembra godinama su se teško mogle rezervisati hotelske sobe ili druge vrste smještaja tokom ljetovanja, jer su kapaciteti bili popunjeni. Ove godine situacija je znatno drugačija kada ugostitelji, hotelijeri i ostali turistički radnici vape za turistima.

Na fotografijama su prikazane plaže u Zadru tokom turističke sezone 2018. godine kada su bile znatno posjećenije nego što su sada u istom periodu godine.

Ništa drugačija situacija nije ni na plažama u Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku gdje se prije samo tri-četiri godine tražilo mjesto više na plažama.

Iako nešto manja, plaža Havajska u Puli ove godine je neobično pusta ukoliko se uzme u obzir stanje 2013. kada je bila znatno "popunjena".

Pandemija koronavirusa je sigurno postala prepreka u svakom smislu. Njena pojava je kako ekonomski tako i psihološki utjecala na ljude. S jedne strane, mnogi su ostali bez posla pa nešto teže mogu priuštiti ljetovanje kakvo su mogli do sada, a s druge, postoji i strah od širenja zaraze i "opuštanja" kakvo je do sada bilo.

Iako su brojne zemlje ukinule većinu restriktivnih mjera, na snazi su još uvijek i određena ograničenja poput zatvorenih granica, što također znatno utječe na turističku sezonu, jer plaže Jadrana su posjećivali turisti iz brojnih zemalja. Na kraju ostaje pitanje koliko dugo će se sanirati posljedice koronavirusa te kada će navedene plaže izgledati kao i prije godinu ili dvije.