|

Na odmor bez briga: Ko se brine o vašim četveronožnim ljubimcima kad ste na putu

Na odmor bez briga: Ko se brine o vašim četveronožnim ljubimcima kad ste na putu
59
Autor: E. Lj.
18.6.2019. u 22:33
52
komentara
59

dijeljenja
Na odmor bez briga: Ko se brine o vašim četveronožnim ljubimcima kad ste na putu Ilustracija: Shutterstock
Imati kućnog ljubimca ima brojne prednosti, no podrazumijeva i visok nivo odgovornosti. To naročito dolazi do izražaja u sezoni godišnjih odmora ili neplaniranih poslovnih putovanja kada se vlasnici kućnih ljubimaca nađu u dilemi kome na čuvanje povjeriti svoje četveronožne prijatelje.
Nije lako donijeti odluku gdje s ljubimcem i kome ga povjeriti na čuvanje, naročito ako se nađete u situaciji da niko od članova vaše porodice ili prijatelja nije u prilici izaći vam ususret. Tada vam preostaje da brigu o svom ljubimcu povjerite pet hotelu ili angažujete nekoga ko će ga čuvati. Međutim, ako živite u BiH i to će ići malo teže.

Na području Kantona Sarajevo postoji nekoliko pet hotela koji nude smještaj kućnih ljubimaca. Jedan takav hotel nalazi se u naselju Ciglane i već osam godina predstavlja spas mnogim stanovnicima Sarajeva.

"Naš hotel ima 36 soba, tako da svaki kućni ljubimac ima svoju sobu u kojoj se nalaze grebalica, pijesak i hrana. Mi kopiramo navike tih životinja kako bi im bilo slično kao kod njihovih vlasnika", rekao nam je Mirza Hadžić iz Pet centra & Pet shopa.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Ovaj hotel bio je dom brojnim standardnim kućnim ljubimcima kao što su psi, mačke, zečevi i ptice, ali i nekim netipičnim ljubimcima poput zmija i glodara. Veliko dvorište, udoban krevet, obroci, druženje s drugim životinjama i šetnja samo su neke od stvari koje dogovarate prilikom prijema vašeg ljubimca u pet hotel.

"Prilikom prijema životinja napravimo ugovor s njihovim vlasnicima i držimo se dogovora kako bismo pružili što bolju uslugu", rekao je Hadžić.

Sličnu praksu imaju i drugi pet hoteli koji se nalaze na području Kantona Sarajevo, a čije usluge koriste i vlasnici kućnih ljubimaca iz drugih bh. gradova.

"S obzirom na to da na području Zenice ne postoji pet hotel, svaki put kada idem na put svog psa ostavim u pet hotelu u Sarajevu", rekao nam je jedan Zeničanin.

Iako su kapaciteti svih hotela za životinje na području Kantona Sarajevo uglavnom puni, Hadžić iz Pet centra & Pet shopa kaže da praksa ostavljanja ljubimaca u hotelima za životinje na području BiH još uvijek nije toliko popularna.

"To je mnogo popularnije među strancima i ambasadorima koji borave i rade ovdje", rekao je Hadžić.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


U svijetu, ali i zemljama regije, veoma su popularne i usluge poput pet sittinga (briga o kućnim ljubimcima u vlasnikovom domu za vrijeme njegovog odsustva), no u BiH je ova praksa još uvijek u povoju. Amila Bričić, studentica koja se periodično bavi pet sittingom, rekla nam je da je ovaj posao idealan za osobe koje vole životinje.

"Poznavala sam dvije porodice koje često putuju pa sam periodično čuvala njihove mačke. S obzirom na to da zbog studija u Sarajevu unajmljujem stan, naš dogovor je funkcionisao tako da ja živim u njihovim stanovima u tom periodu i ne plaćam apsolutno ništa, a zauzvrat se brinem o mačkama. Period proveden s mačkama ne remeti moju svakodnevnicu, uživam u vremenu provedenom s njima i sretna sam jer se imam za koga brinuti, a životinje to vrate na najljepši mogući način. Jedina negativna strana mog iskustva jeste što se nakon određenog perioda moraš rastati s ljubimcima za koje se jako vežeš. Također, malo je čudno jer nemaš stalno prebivalište", ispričala je Bričić.

Pet sitting može biti značajan izvor prihoda studentima i ljubiteljima životinja, no s obzirom na to da na području BiH ne postoje pet sitter agencije, ovaj posao možete raditi isključivo ukoliko poznajete nekoga kome su potrebne usluge čuvanja kućnih ljubimaca ili na preporuku.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...