Korištenje farbe
5

Povećava li trajna boja za kosu rizik od razvoja raka dojke

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nedavno objavljena studija istraživala je povezanost proizvoda za farbanje kose i raka dojke. Ova istraživanja američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo pokazala su da trajne boje za kosu i hemikalije koje se koriste prilikom ravnanja kose povećavaju rizik od dobijanja raka dojke.

Rak dojke pogađa jednu od osam žena tokom života. Iako je učestalost raka dojke kod žena bijele rase veća, u posljednjim godinama stopa raka dojke među ženama crne rase je povećana. Zbog toga naučnici rade na otkrivanju svih faktora rizika koji su povezani s rakom dojke.

Studija koja je nedavno objavljena bila je fokusirana na proizvode za kosu. Konkretno, istraživači su istraživali boju za kosu i hemikalije koje se koriste za trajno ili djelomično ravnanje kose.

I ranijih godina studije su pokazivale da bi proizvodi za kosu mogli biti povezani s rakom dojke. Naime, proizvodi za kosu sadrže više od pet hiljada hemikalija s mutagenim i endokrinim poremećajima.

Starije studije su pokazale da određene hemikalije u boji za kosu mogu izazvati tumore u mliječnim žlijezdama štakora. Međutim, kada je riječ o ljudskoj populaciji nisu imali relevantne podatke.

Zbog toga su autori novog istraživanja odlučili uključiti i hemikalije za ispravljanje kose. Važno je napomenuti kako ove hemikalije za ispravljanje kose pretežno koriste žene afričkog porijekla. Tokom studije su praćene 50.884 žene u dobi od 35 do 74 godine. Naučnici su pratili žene u prosjeku osam i po godina.

Otkrili su da su žene koje su redovno koristile boju za kosu svaki mjesec imale devet posto više rizika da dobiju dobiti rak dojke u poređenju s onima koje nisu farbale kosu. Uočeno je kako žene crne boje kože u manjem postotku farbaju kosu od bjelkinja, no da će, ako se farbaju, vjerovatnije dobiti rak.

Žene bijele rase koje su koristile trajnu boju svakih pet-osam sedmica imale su rizik od osam posto da dobiju rak, dok je kod tamnoputih žena taj procenat 60 posto.

Autori studije nisu otkrili značajne veze između karcinoma dojke i upotrebe polutrajnih ili privremenih boja.

Kada su istraživali hemijska sredstva za ispravljanje kose, zaključili su da žene koje su ih koristile svakih pet-osam sedmica imaju 30 posto povećan rizik od raka dojke. U ovom slučaju, nije bilo značajnih razlika između bijele i crne rase, iako je važno napomenuti da tamnopute žene koriste ove proizvode češće.

Međutim, treba napomenuti da je studija uočila povezanost, a ne uzrokovanje raka dojke.