Kreativno i korisno
12

Napravite zaštitnu masku bez šivenja i od materijala koje imate u kući

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Maska za lice se preporučuje svim ljudima kao dio zaštitne opreme protiv zaraze koronavirusom. S obzirom na to da se skoro sve zemlje suočavaju s njihovom nestašicom, moguće je da ih sami napravite od materijala kojeg imate kod kuće.

The Guardian piše da američki centri za kontrolu bolesti sada preporučuju svim Amerikancima u javnosti da nose maske, a s druge strane, brojni stručnjaci apeluju da se veliki broj ove zaštitne opreme obezbijedi medicinskim radnicima koji su u čestom kontaktu sa zaraženim osobama.

Jeremy Howard, istraživač s Univerziteta u San Francisku i suosnivač kompanije "Masks 4 All" pojasnio je kako napraviti zaštitnu masku bez šivenja.

Zaštitna maska od majice

Prvu verziju maske možete napraviti od stare majice, a za koju se podrazumijeva da je čista i od prirodnih materijala, po mogućnosti od stopostotnog pamuka.

  1. Nakon što ste pronašli majicu (koja nije previše tanka), iscrtajte na njoj uzorak maske. Donja linija bi trebala prolaziti odmah ispod rukava, tačnije, ispod pazuha. Također, provjerite da li je dio koji je rezervisan za vaše lice dovoljno veliki da prekrije nos i usta.
Prvi primjer maske od majice (Foto: Masks 4 All)
Prvi primjer maske od majice (Foto: Masks 4 All)
  1. Linije koje ste iscrtali izrežite makazama, ali preko obje strane majice kako bi vaša maska bila dvoslojna. Zatim, uzmite komad toaletnog papira, papirnog ručnika ili ukoliko u kući imate filtere za kafu i to može poslužiti kao dodatni sloj zaštite koji čete dodati u unutrašnjost maske.

  2. Nakon što ste to uradili, masku dobro pričvrstite na prednjem dijelu lica, pokrivajući nos i usta te provjerite da vam zrak ne dolazi ispod tkanine. Zatim, zavežite masku na gornjem dijelu glave i ispod vrata da se maska ne bi pomijerala.

Zaštitna maska od maramice

Druga opcija kako možete napraviti masku jeste korištenjem papirne maramice. Najbolje bi bilo da to bude kuhinjski ručnik (deblji) jer je izdržljiviji i veće je površine. Nakon što ste uzeli komad maramice isijecite filter za kafu u oblik koji će biti idealna dodatna zaštita preko usta.

  1. Sa desne i lijeve strane maramice stavite gumice za kosu te je presavijte na pola i naborajte s obje strane. Nakon što ste to uradili na sredinu maramice stavite filter za kafu ili dodatni sloj papirnog ručnika.
Drugi primjer maske od maramice (Foto: Masks 4 All)
Drugi primjer maske od maramice (Foto: Masks 4 All)
  1. Razmak gumica za kosu mora biti jednak, otprilike jedna trećina od krajeva maramice, a lakše možete provjeriti i ako stavite dlan između njih jer tolika udaljenost treba biti.

  2. Nakon što ste to uradili krajeve koji su ostali iza gumica preklopite unutra prema centru maske i zatim masku stavite na lice, a gumice zakačite iza ušiju.

Ne zaboravite pravilno koristiti zaštitnu masku

Također, veoma je bitno da ne zaboravite obratiti pažnju na pravilno korištenje maske. Nemojte je nositi u kući ili u automobilu osim ako niste u društvu osobe s kojom svakodnevno ne provodite vrijeme.

Dakle, ne nosite je više nego što je potrebno. Preporučuje se kada idete u trgovinu ili na drugim javnim mjestima u kojima ima veći broj ljudi.

Nakon što ste stavili masku, ne skidajte je dok ne dođete kući ili negdje gdje možete oprati ruke.

Prilikom skidanja maske ne dodirujte prednju stranu kako je ne biste eventualno kontaminirali s obzirom na to da vam ruke nisu potpuno čiste.

Kada ste je skinuli izvadite dodatni umetak (filter za kafu ili još jedan sloj maramice) koji ste koristili kao filter i bacite ga.

Nakon što ste to uradili ako ste masku napravili od materijala koji se može prati i dezinficirati, onda je namočite u deterdžent (za suđe ili sapun za ruke) i ostavite da stoji najmanje dvije minute. Poslije toga je operite kao i ruke, te dezinfikujte sve što ste dotakli nakon skidanja maske.

Nikada ne upotrebljavajte masku prije nego što ste je prethodno oprali i ne zaboravite svaki put staviti novi dodatni sloj (umetak) bilo da je riječ o papirnom ručniku ili filteru za kafu.

Također, u drugom primjeru, masku možete umjesto papirne maramice napraviti i od pamučne marame koja bi svakako bila bolji izbor.