Gotovo ne nalikuju na pse
56

Zaista su posebne: Ovo je pet najneobičnijih pasmina pasa na svijetu

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Postoje stotine različitih pasmina pasa koje su rasprostranjene širom svijeta i svaka ima svoju jedinstvenu svrhu i izgled.

Dok je većina pasmina zadržala relativno klasičan izgled, postoje i one koje izgledaju vrlo neobično, gotovo da ne nalikuju na pse.

Ovo je pet najneobičnijih pasmina prema portalu Outside.

1. Bedlington Terrier

Bedlington Terrier je mali terijer iz Engleske koji je poznat po tome što više nalikuje na janje nego na psa. Ova pasmina se u početku koristila za lov štetočina u rudnicima. Odlikuju ih glave neobičnog izgleda i zaobljena leđa. Danas su to psi koji vole sve vrste aktivnosti i vrlo su agilni.

2. Puli

Puli je mađarski čuvar stoke i najpoznatiji je po svojoj dugoj, kovrčavoj dlaci. Njihovo krzno je zapravo vodootporno, što ih čini pogodnim za rad u vlažnim vremenskim uvjetima. Oni su aktivni i inteligentni psi koji dobro obavljaju posao. Ne preporučuje ih se držati u malim prostorima.

3. Bergamasco

Bergamasco je talijanski pastirski pas poznat po svom dugom krznu. Za razliku od drugih pasmina, njihova dlaka može poprimiti vrlo neobične izglede, a često ih uspoređuju sa skupocjenim tepisima. Ova pasmina se još uvijek koristi kao čuvar stoke u talijanskim Alpama, gdje je nastala, ali sve češće su i kućni ljubimci.

4. Pumi

Pumi je mali pastirski pas iz Mađarske koji više podsjeća na lik iz crtanog filma nego na psa. Imaju debelo, kovrčavo krzno i neobične uši.. Oni su inteligentni i ekspresivni psi kojima je potreban aktivan stil života.

5. Xoloitzcuintli

Xoloitzcuintli, ili meksički golišavi pas, drevna je pasmina pasa iz Meksika koja je nastala prije više od tri hiljade godina. Pasmina je vrlo primitivna i neovisna, ali relativno mirna. Ne preporučuje se vlasnicima bez iskustva sa psima.