Traže zaštitu
7

Ljekarska komora KS: Zabrinuti smo zbog napada na ljekara na KCUS-u

Klix.ba
Edo Hasanbegović (Foto: J. N./Klix.ba)
Edo Hasanbegović (Foto: J. N./Klix.ba)
Iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo izrazili su zabrinutost zbog napada na ljekara Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te su poručili da se javnost pod hitno mora osvijestiti o izloženosti zdravstvenih radnika teškim incidentnim i stresnim situacijama.

Oni su istakli i to da se hitno moraju preduzeti mjere za provođenje zaštite medicinskih sestara, tehničara, ljekara i drugog medicinskog osoblja.

"Ljekaru Pedijatrijske klinike KCUS-a Edi Hasanbegoviću otac djeteta prislonio je pištolj na čelo, primoravajući ga da ispuni njegove zahtjeve. Vrijeme je da javnost i ovo društvo sagledaju uvjete rada ljekara, pritisak pod kojim rade, agresivno i neadekvatno ponašanje pacijenata i njihove pratnje. Vrijeme je da se zakonski zaštite zdravstveni radnici, u ovom slučaju ljekari. Vrijeme je da se prestane samo kritikovati i osuđivati rad ljekara, da se objektivno sagledaju uvjeti njihovog rada, i da se njihovo stručno mišljenje cijeni, odnosno da se na pravi način o njemu diskutuje", saopćili su iz navedene komore.

Istakli su i to kako će poduzeti sve mjere da zaštite svog člana Edu Hasanbegovića, tj. najavljuju da će primijeniti član 10. (alineja 1 i 3) svog statuta koji osigurava očuvanje i zaštitu interesa i digniteta ljekarske profesije, te osigurava uvjete za organiziran nastup ljekara prema državnim organima i institucijama.

"Stoga, od nadležnih organa i intitucija zahtijevamo da pokrenu sve mjere za što hitniju izmjenu zakona koji će zaštititi zdravstvene radnike od ovakvih incidentnih situacija, odnosno da se što prije u Zakon o zdravstvenoj zaštiti unese odgovarajući član koji će na pravi način štititi zdravstvene radnike. Također, da se pravo zaštite zdravstvenih radnika regulira kao pravo zaštite službenih lica", dodali su.

Ljekarska komora KS svoje saopćenje završava konstatacijom da je ovim incidentom stavljena meta na leđa zdravstvenih radnika.