Gastro
17

Zvanično s Harvarda: Najbolja vrsta prehrane za gubitak suvišnih kilograma

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nedavna studija sa Harvarda pokazala je kako je najbolji način za gubljenje suvišnih kilograma mediteranska vrsta prehrane.

Mediteranska vrsta prehrane ima brojne zdravstvene benefite, a mnoge prethodne studije su potvrdile kako je ona najidealnija za gubljenje suvišnih kilograma.

Nedavna studija sa Harvarda imala je cilj da uporedi najaktuelnije dijete i vrste prehrane, popularne u posljednje vrijeme, a među njima onu sa sniženim unosom ugljikohidrata (low carb), sniženom količinom masti (low fat), te zvaničnu dijetu Američke asocijacije za dijabetes (ADA).

Oko hiljadu ispitanika držalo se mediteranskog načina prehrane u periodu od godinu dana, a oni su izgubili u prosjeku između 5 i 10 kilograma. Low carb grupa, koja je slijedila dijetu sa smanjenom količinom ugljikohidrata, kao i ona američke asocijacije za dijabetes (ADA) dale su slične, no ne tako dobre rezultate, dok je grupa na dijeti sa smanjim udjelom masti gubila svega u prosjeku između 3 i 5 kilograma.

I iako ova studija ne dokazuje kako je mediteranska dijeta ultimativni način prehrane koji će pomoći apsolutno svima, ona sugeriše kako bi ona zapravo trebala biti izbor mnogih ljudi zbog njenih dugoročnih pozitivnih utjecaja na zdravlje.

Mediteranska prehrana je bogata voćem, povrćem, maslinovim uljem i mahunarkama, te žitaricama punog zrna, a siromašna mesom, mliječnim proizvodima i jajima. Ovakav način prehrane čuva zdravlje srca, očiju i poboljšava funkciju mozga.

Ova vrsta prehrane obiluje svježim, sezonskim povrćem i voćem, koji se prema preporukama konzumiraju u količini od pet porcija dnevno. Specifične namirnice za mediteransku prehranu svakako su riba i morski plodovi, maslinovo ulje kao zamjena za zasićene masnoće, zeleno lisnato povrće poput blitve i raštike, te raznoliko voće poput grožđa, dinje ili nara.

Ukoliko se želite hraniti na mediteranski način, ovo su neke od zvaničnih preporuka s Harvarda.
  • Neka vam osnova svakog obroka budu voće, povrće, te žitarice punog zrna (hljeb od žitarica punog zrna, kvinoja i bulgur), maslinovo ulje, mahunarke (grah, grašak, mahune), orašasto voće, sjemenke, začinsko bilje

  • Jedite ribu najmanje dva puta sedmično

  • Jedite umjerene porcije sira i jogurta od jednom dnevno do jednom sedmično

  • Jedite umjerene porcije piletine i jaja svaka dva dana ili jednom sedmično

  • Sa crvenim mesom budite štedljivi i ograničite porciju na 85 grama

  • Pijte mnogo vode svaki dan, a vino pijte umjereno (ne više od čaše dnevno za žene ili dvije čaše za muškarce).