Studija londonskih naučnika
0

Žitarice jačaju moć koncentracije

Sarajevo-x.com
Jedan tanjir žitarica tokom doručka dovoljan je da tokom dana ostanete u formi te održite koncentraciju, pokazala je najnovija studija britanskih naučnika.

Londonski naučnici sproveli su studiju u kojoj su učestvovali učenici srednjih škola, podijeljeni u dvije grupe. Tokom četverodnevnog istraživanja jedna grupa školaraca za doručak je uzimala tanjir žitarica, dok su djeca iz druge grupe pila pića koja sadrže glukozu ili nisu uopće doručkovala.

Po završetku studije uočeno je da je opadanje koncentracije kod djece koja su jela zobne pahuljice znatno smanjeno.

"Jedan tanjir žitarica za doručak je dovoljan da se tokom dana održi koncentracija, a preskakanje doručka umanjuje sposobnosti pamćenja, te se učenici teško mogu prisjetiti štiva koja su čitali", kazala je naučnica Katrina Campbell koja je učestvovala u studiji.

Po završetku studije dokazano je da su su učenici koji su jeli žitarice tokom doručka uspjeli popraviti svoje ocjene iz matematike, ali iz ostalih predmeta s obzirom da su tokom nastave bili koncentriraniji na predavanje.

"Konzumiranje žitarica jača kognitivne sposobnosti i zato je veoma važno ne preskakati doručak, jer ne samo da ste koncetriraniji tokom dana, već se i bolje osjećate", kazala je Campbell za britanski Telegraph.