Gastro
10

Žena završila u bolnici nakon što je popila mješavinu biljnog čaja

Klix.ba
Žena stara 63 godine provela je pet dana u londonskoj bolnici nakon mješavine biljnog čaja koji je izazvao desetosatno povraćanje i ubrzan rad srca. Žena je konzumirala čaj u nadi da će riješiti problem s nesanicom od koje je patila, ali je greškom u mješavinu ubacila lišće otrovne biljke.

Nakon što joj je prijateljica rekla da joj može pomoći u vezi s problemom nesanice, 63-godišnjakinja je na lokalnoj pijaci kupila lišće za koje je vjerovala da je gavez koji se kao biljni lijek koristi vijekovima. Umjesto toga, kupila je lišće pustikare koje sadrži digoksin i digitoksin koji stimuliraju srčani mišić.

Gavez
Gavez

Nakon konzumacije čaja žena je deset sati povraćala, srce joj je ubrzano kucalo i imala je vrtoglavice. Po dolasku u bolnicu utvrđeno je da se predozirala toksičnim spojevima koji se nalaze u pustikari. Ovi spojevi se nazivaju srčani glikozidi i ponekad se koriste u liječenju aritmije i zatajenja srca, ali predoziranje može izazvati mučninu, napade i smrt.

Pustikara
Pustikara

"Domaći biljni lijekovi se čine bezopasnim, ali ovaj slučaj pokazuje da slabo poznavanje biljaka može biti opasno po život. Listove pustikare i gaveza je veoma teško razlikovati posebno u proljeće", napisao je doktor Mathew Vithayathil u izvještaju.

Dva slična slučaja zabilježena su u Velikoj Britaniji 1985. i 2008. godine, a 2010. godine devet ljudi je u Kini završilo u bolnici upravo zbog korištenja pustikare umjesto gaveza.