Gastro
0

Zdrav život uz zdrave namirnice

Sarajevo-x.com
Zbog čega kupujete vitamine i dodatke prehrani? Zato što vam reklame kažu da vam trebaju ili ste lijeni da se zdravo hranite? Kada se počne pričati o zdravoj ishrani, izgleda da je jako komplikovana i da jednostavno ne znamo jesti. Toliko je knjiga napisano o ishrani, da svakog dana očekujemo onu koja će nas naučiti kako da pravilno držimo kašiku i tako maksimiziramo unos hranjivih tvari.

Šta jesti? Najlakše bi bilo reći - sve i svašta. Priroda nam je dala toliko namirnica od kojih jednostavno bježimo ili su nas mediji i marketing uspjeli ubjediti da nisu tako zdrave kao njihovi vitamini. Ako možete birati između vitamina u prirodnom obliku i onih u tabletama, radije birajte ove prve. Ne mora značiti da su ovi drugi loši, već jednostavno takvi su nam namijenjeni zato koristimo ih dok možemo.

Jabuke Jabuke su veoma zdrave voćke. Kisele jabuke sadrže više vitamina C od narandži, a da ne spominjemo antioksidante koji nam pomažu da ostanemo mladi i lijepi.

Mrkva [SLIKA]2[/SLIKA]Mrkvica je bogata beta-karotenom, koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. Od mrkve "profitiraju" naše oči, ona umanjuje rizik obolijevanja od raka, naročito raka kože. Mrkva vam može služiti kao zamjena za grickalice - grisini, čips isl. Sintetički beta-karoten kod pušača povećava rizik obolijevanja od raka. To je nešto što biste trebali znati.

Paradajz Paradajz sadrži velike količine luteina (koji je dobar za oči) i lycopina, antioksidansa koji smanjuje rizik od obolijevanja rakom.

Luk Luk ima blagotvorno djelovanje kod osoba sa nižim krvnim pritiskom te sadrži flavonide, koji sprječavaju stvaranje ćelija raka. Zanimljivo je reći da luk, za razliku od ostalog povrća, i kada je termički obrađen, zadržava svoja hranljiva svojstva.

Zeleni čaj Zeleni čaj je bogat antioksidantima, smanjuje rizik moždanog udara i pomaže pri obnovi imunološkog sistema.

Celer Celer je odličan izvor vitamina C. Sadrži specijalne komponente koje održavaju stabilan krvni pritisak. Ako ga ne podnosite svježeg, slobodno ga dodajte u supu.

Masline [SLIKA]1[/SLIKA]Nije važno koje više volite jesti, crne ili zelene, obje su odlične. Masline sadrže velike količine vitamina E kao i željeza.

Jagode One su bogate feneolima, koji su odlični za vaše srce, bogate su vitaminom B5 i ostalim jako dobrim supstancama.

Med Med je prirodni šećer samim tim i prirodna zamjena za prerađeni šećer. Zbog svojih antibakterijskih svojstava jedemo ga najviše kada smo bolesni, a u realnosti bi trebalo biti obrnuto.

Brokula Možda je najomraženija, ali je i jedna od najzdravijih povrtnih biljaka. Bogata je širokom lepezom nutrienata, kao i vitaminima A i C.

Naravno, ne morate sve ovo jesti svaki dan. Dovoljno je da uključite barem dvije ili tri namirnice u ishranu dnevno. Nije teško. Ljeto ide, pijace će uskoro biti bogate sezonskim voćem i povrćem. Iskoristite to. Šta god uzmete, nećete pogriješiti. /B.L.