Gastro
25

Zašto je hrana ukusnija kada je fotografišemo

Klix.ba
Postavljanje fotografija hrane na Instagram mnogima je postalo dnevna rutina. Često to uopće nije zanimljivo posmatračima, ali naučnici tvrde da ritual fotografisanja hrane ljudima čini tu istu hranu ukusnijom.

Studija je otkrila da izvođenje bilo kakvog rituala, poput nazdravljanja, poboljšava iskustvo konzumiranja.

Istraživači sa Univerziteta u Minesoti tvrde da sam čin fotografisanja dovodi do pojačavanja čula. Osoba koja fotografiše, u jednom trenutku osjetit će razliku u "stvaranju" jela i poticaj da nastavi praksu.

Profesorica Kathleen Vohs zapitala se o moći rituala nakon što je primijetila neobične rutine koje ljudi izvode prije nego što jedu i piju.

"Kad god naručim espresso, uzmem pakovanje šećera i protresem ga, zatim otvorim pakovanje, istresem mrvicu šećera i probam. Nikad nije dosta šećera te istresem pola pakovanja. Stvar je u tome što to uopće nije funkcionalan ritual, mogla bih odmah istresti pola pakovanja", kaže Vohs.

Ona i njeni kolege sproveli su četiri eksperimenta kako bi istražili kako ritualno ponašanje utječe na okus. Rezultati su pokazali da su ljudi skloni ritualima mnogo više uživali u jelu.

Otkrili su i da je lična uključenost u ritual presudna. Gledanje nekoga kako miješa limunadu ne čini je ukusnijom, ali ako je sami miješate i očekujete, naravno da će biti ukusnija. Također, otkrili su i da zapravo sam ritual privlači ljude u bilo šta što rade.

Iako ovi rituali izgledaju mali i svakodnevni, istraživači primjećuju da su efekti koje proizvode sasvim opipljivi, a uobičajeni su u raznim situacijama.