Naređeno povlačenje
49

Zaleđeni kukuruz iz Mađarske zaražen smrtonosnom bakterijom listerijom prodaje se i u BiH

Piše: M. N.
Smrznuti kukuruzu "Rainbow" i "Coop Xtra" porijeklom iz Mađarske, a koji se prodaje i u BiH, zaražen je bakterijom Listeria monocytogenes koja je izuzetno opasna za zdravlje ljudi.

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) da su u BiH isporučeni proizvodi u kojima je prisutnost ove bakterije već od dozvoljene granične vrijednosti. Neusklađenost je utvrdila Finska i obavijestila ostale zemlje.

Riječ je o proizvodima proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft, Nagy Istvan utca 36, 6500 Baja, Mađarska koji se prodaju u kutiji (12 plastičnih kesica) i plastičnim kesicama težine od 450 grama i jedan kilogram, bar kodova 6414890300050 i 6414893129115, s rokom upotrebe do 9. juna 2019. godine.

"Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u BiH od kojih je zatraženo da sprovedu mjere kontrole, utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o poduzetim mjerama i rezultatima kontrole", saopćeno je iz Agencije.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavili su 2. jula 2018. godine ažurirani tehnički izvještaj u kojem se zamrznuti kukuruz, a moguće i drugo zamrznuto povrće, navodi kao vjerovatni izvor oboljenja u više zemalja uzrokovanih bakterijom Listeria monocytogenes. U periodu od 2015. godine do 8. juna 2018. godine u Austriji, Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Ujedinjenom kraljevstvu prijavljeno je 47 slučajeva oboljenja, uključujući devet smrtnih slučajeva.

Dostupne informacije potvrđuju da je hrana kontaminirana u tvornici u Mađarskoj. Međutim, potrebno je nastaviti istragu, uključujući temeljito uzorkovanje i analize, kako bi se utvrdila tačna mjesta kontaminacije u mađarskoj fabrici.

"Mađarski ured za sigurnost lanca ishrane zabranio je 29. juna 2018. godine stavljanje na tržište svih vrsta zamrznutog povrća i mješavina zamrznutog povrća koje je proizvedeno u navedenoj tvornici između augusta 2016. i juna 2018. godine. Također je naloženo hitno povlačenje i opoziv proizvoda. Ove mjere vjerovatno će značajno smanjiti rizik po zdravlje. Sve aktivnosti zamrzavanja u ovoj fabrici su zaustavljene", saopćila je Agencija.

Novi slučajevi još uvijek su mogući obzirom na dug period inkubacije listerioze (do 70 dana), rok trajanja zamrznutih proizvoda od kukuruza, konzumiranje zamrznutog kukuruza kupljenog prije opoziva i konzumiranje istog bez pravilne termičke obrade. Kako bi se smanjio rizik od infekcije, potrošačima se preporučuje temeljito kuhanje zamrznutog povrća koje nije pripremljeno za jelo, iako se često ovi proizvodi konzumiraju bez kuhanja (npr. u salatama). Preporuke se posebno odnose na osjetljive grupe potrošača, kao što su starije osobe, trudnice, novorođenčad i odrasli sa slabijim imunološkim sistemom.

Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Kod odraslih osobe, dobrog imunitet, izuzimajuci trudnice, listerioza je blago, febrilno oboljenje, koje često ostaje nedijagnostikovano. Kod osoba sa narušenim imunitetom zbog bolesti i kod starih osoba može se razviti sepsa, pneumonia i upala moždanih ovojnica i mozga.

Trudnice su oko 20 puta osjetljivije na infekciju sa listerijom nego druge odrasle osobe. Bolest kod trudnica je često bez simptoma ili ima znake i simptome prehlade. Premda laka ili neprimjetna listerioze kod majke za njen plod može biti fatalna. Ako je do infekcije došlo na početku trudnoće može doći do abortusa ili preranog porada ili rođenja mrtvog djeteta. Ako je do infekcije došlo kasnije u trudnoći, beba može biti rođena živa ali teško bolesna sa sepsom, pneumoniom, trombocitopeniom i upalom mozga. Smrtnim ishodom je u 50 posto slučajeva.