Gastro
0

Zabranjena hrana iz frižidera za vaše pse

Sarajevo-x.com
Mnogo se govori o hrani za pse s melaminom zbog kojeg mnogo životinja umire uslijed otkazivanja bubrega. Ipak, mnogi vlasnici pasa ne znaju da za njihove kućne ljubimce letalna može biti i hrana koja dolazi iz njihovog frižidera. Samo male količine sljedećih namirnica dovoljne su da budu smrtonosne za vašeg psa.

Alkohol

Alkohol usporava moždanu funkciju vašeg "najboljeg prijatelja". Određene količine mogu psa dovesti u stanje kome. Psi nemaju zaštitne enzime kao ljudi koji bi spriječili smrtonosni utjecaj na tijelo. Letalna količina alkohola zavisi od veličine i težine psa.

Crveni i bijeli luk

Crveni luk u malim količinama i u slučaju dugoročnog konzumiranja može imati gori utjecaj nego da pas odjednom pojede cijelu glavicu. Bijeli luk razbija krvna zrnca u krvotoku psa pa dugoročno konzumiranje može dovesti do otkazivanja bubrega i anemije.

Grožđe

Grožđice i samo grožđe vrlo su nezdravi za psa. Oni također mogu dovesti do otkazivanja bubrega. Iako su istraživanja još uvijek u toku, naučnici smatraju da bi desetak grožđica moglo biti fatalno za psa srednje veličine.

Kafa i čokolada

Napitak koji za ljude u određenim količinama može biti poželjan i zdrav, za pse ima potpuno suprotan efekat. Kafa, čaj, čokolada ili soda mogu kod psa izazvati velike gastrointestinalne probleme i nepravilne otkucaje srca. Znaci trovanja od čokolade vidni su u roku od nekoliko sati. Pas koji se otrovao će povraćati, ima dijareju, ubrzan rad srca, drhtat će, pasti u komu i na kraju uginuti.