Savjeti pred praznik
321

Za savršen roštilj pripremite meso na vrijeme i nemojte ga previše okretati

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bliži nam se 1. maj, dan na koji mnogi otvaraju sezonu roštiljanja i druženja na otvorenom.

Ukoliko želite napraviti savršen roštilj prije svega se pobrinite da imate alat koji vam je potreban za roštiljanje - hvataljka kojom ćete okretati meso i rukavice za roštiljanje koje su otporne na toplinu.

Stručnjaci ističu da je priprema ključ dobrog roštilja. Izračunajte koliko vam je mesa potrebno i imajte na umu da će meso koje pripremate imati bolji okus ukoliko ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja.

Osim toga pazite da vam vatra ne bude prejaka jer će se u tom slučaju meso imati okus uglja, ali ni preslaba jer će u tom slučaju meso biti kao da ste ga pripremili u kuhinji.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Osim toga, pazite da meso ne bude previše hladno. Ukoliko meso nije sobne temperature neće se ispeći ravnomjerno.

Kada meso stavite na roštilj potrudite se da ga što manje pomjerate i okrećete, jer savršen okus mesu daje karamelizacija površine do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ukoliko planirate pripremiti i povrće Jamie Oliver savjetuje da ga isječete, posolite i složite na ražnjiće. Ukoliko želite dodatno pojačati okus nakon pečenja povće nauljite maslinovim uljem ili dodajte malo ocata.

Jedna od najčešćih grešaka je posluživanje mesa odmah nakon što ga skinete s roštilja. Stručnjaci savjetuju da pustite meso da se odmori nekoliko minuta jer će mu to pomoći da ponovo upije sokove koje je izgubilo i da postane mekše i sočnije.