Izaziva ovisnost
272

Za 105 godina postojanja Oreo je bio i ostao najprodavaniji sendvič keks

Klix.ba
Popularni keks oreo nastao je 6. marta 1912. godine. Danas je najprodavaniji keks na svijetu, a priča iza Orea jednako je ovisna i intrigantna kao i sam keks.

Oreo je izvorno bio na tržištu kao dio tri nova keksa pekare Nabisco u New Jerseyju, ali nijedan od ta tri keksa nije postao popularan. U aprilu 1912. godine pekara Nabisco najavila je Oreo keks, Mother Goose keks i Veronese keks kao "tri nove vrste najkvalitetnijeg keksa pakiranog u novom stilu".

  1. godine Nabisco je predstavio novi okus: patišpanja od čokolade i fil od limuna. Proizvodnju su prekinuli 1924. godine, a Nabisco je u narednim desetljećima uvodio nove vrste. Lemon Twist Oreos su 2012. godine ponovo pušteni u ograničenu prodaju.

Naučnici sa Univerziteta Connecticut su 2013. godine pronašli dokaz da Oreo keks izaziva zavisnost kao i kokain.

Iako je rašireno mišljenje da je Hydrox keks kopija Oreo keksa zapravo je suprotno. Sunshine Biscuits predstavio je sendvič keks Hydrox 1908. godine. Ipak Nabisco je uspio nadmašiti Sunshine u oglašavanju i distribuciji, a Oreo je postao i ostao najprodavaniji sendvič keks.

Nabisco je 1984. godine počeo prodavati "Oreo Big Stuff" prečnika 7,6 cm. Međutim, 1991. godine obustavili su proizvodnju ove varijante Oreo keksa.

Do sredine devedesetih godina u proizvodnji Oreo keksa korištena je životinjska mast. Nabisco je, zbog sve većih zdravstvenih problema, životinjsku mast djelimično zamijenio hidrogeniranim biljnim uljem, a 2006. godine u potpunosti su počeli koristiti nehidrogenirano biljno ulje.