{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


WHO: Prerađeno meso može uzrokovati rak

26.10.2015. u 12:32
216
93
WHO: Prerađeno meso može uzrokovati rak
216
WHO: Prerađeno meso može uzrokovati rak
Mesne prerađevine poput slanine, kobasica i šunke zaista mogu dovesti do pojave raka, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljeni danas.
Unošenjem samo 50 grama prerađenog mesa dnevno, što je manje od dvije kriške, povećavaju se šanse za razvoj raka debelog crijeva za 18 posto, navodi se u izvještaju.

Prerađeno meso je modifikovano meso kojem je dimljenjem, dodavanjem soli ili konzervansa produžen rok trajanja ili okus. Ove modifikacije su krive za povećanje rizika od raka, prenosi BBC.

U slučajevima konzumiranja malih količina ovakvog mesa rizik za razvoj raka debelog crijeva je mali, ali kod onih koji ga jednu u većim količinama taj faktor nije zanemariv, objasnili su stručnjaci iz WHO-a.

Za razvijanje teške bolesti možemo kriviti i crveno meso. Crveno meso, u koje je uvrštena govedina, janjetina i svinjetina, klasifikovano je kao vjerovatno kancerogeno, jer sadrži glifosat, aktivni sastojak sredstava za uništavanje korova.

Ipak, crveno meso ima i hranjivu vrijednost. Glavni je izvor željeza, cinka i vitamina B12.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije ističu da su ovi rezultati važni za pomoć pri kreiranju savjeta za uravnoteženu ishranu.

"Ovi zaključci ne znače da trebate prestati jesti crveno ili prerađeno meso, već da trebate razmisliti o smanjenju količine unesenog mesa, ukoliko ga jedete previše", istakao je profesor Tim Key iz britanskog Centra za istraživanje raka i Univerziteta Oxford. "Povremeno grickanje slanine vam neće mnogo naškoditi. Ključ zdrave prehrane je u umjerenosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: