Gastro
16

Voće i povrće koje će vas hidratizirati

Klix.ba
Poznato je da je čovjeku dnevno potrebno oko osam čaša vode, no, organizam je moguće hidratizirati i jedenjem određenog voća i povrća.

Čovjek tokom dana gubi tečnost, a pored pijenja vode se preporučuju i svježi sokovi te voće i povrće. Tijelo konstantno mijenja oštećene ćelije novim, tako da su redovni obroci i unos tekućine neophodni. Organizmu su potrebni i antioksidansi i hranjive materije.

Mango

Ako je vaša koža suha, jedite mango. Mango je bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminom A, koji normalizuje proizvodnju i životni vijek ćelija kože. Mango poboljšava izgled kože i pomaže u borbi protiv akni, jer sprečava povećanu proizvodnju ćelija kože. Poznato je da mrtve ćelije u kombinaciji sa sebumom (prirodnim uljem kože) začepljuju pore. Dovoljno je pojesti tri ili četiri komadića manga uz svaki obrok. To će vas osvježiti i hidratizirati.

Nar

Nar ima velike mogućnosti hidratizacije, a bogat je izvor antioksidanasa. Jedinstvena kombinacija elemenata u naru povećava zaštitne sposobnosti krema za sunčanje, što sprečava oštećenje kože djelovanjem sunca. Nar se može dodati u žitarice ili jogurt za doručak.

Avokado

Avokado možda ne izgleda kao voće koje hidratizira, ali izgled vara. Bogat je kalijem i sadrži zdrave masti i vlakna, što pomaže tijelu da zadržava vodu. Avokado sadrži i oleinsku kiselinu, koja poboljšava nivo masti u tijelu i pomaže u kontroli dijabetesa i holesterola.

Krastavac

Krastavci su ukusni, hrskavi i sadrže veoma malo kalorija te se sastoje uglavnom od vode, zbog čega hidratiziraju tijelo. Izvor su minerala koji doprinosi jačanju vezivnog tkiva. Krastavac ne treba guliti, jer kora sadrži vitamine A i C, kao i folnu kiselinu.

Brokule

Brokule i drugo zeleno povrće poput špinata odličan su izvor alfa-lipoične kiseline koja je snažan antioksidans i djeluje protuupalno. Brokule se mogu jesti i svježe kao dodatak salatama.