Gastro
107

Uz mezu i dobru zabavu otvoren prvi festival žestokog pića i rakija u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U kongresnoj sali Hotela Bosnia danas je označen početak 1. Internacionalnog festivala žestokog pića i rakija pod nazivom "Spirit Fest Sarajevo".

Festival organizuje Udruženje Profesional iz Sarajeva, a otvorila ga je bivša Miss BiH Njegica Balorda.

Svi ljubitelji žestokih pića i rakija u proizvodima domaćih i stranih izlagača moći će uživati do 23 sata. Na Spirit Festu Sarajevo proizvode izlažu firme: Hubert 1924, Badel 1862, Famous Grouse, Remy Martin (Coca Cola), Stock BH, MB Impex, Prijedorčanka AD, AG Vinarija, Plantaža Vukovo, Mapex DD, Perković rakije, Samobor Brigljević rakije, Pernod Ricard, Vinarija Ostojić, Primož Mikelj, Vinarija Marijanović i Trebevićka rakija.

Od 17 do 19 sati festival će nadgledati "veseli žiri", koji će sačinjavati ličnosti iz javnog života, a čiji će zadatak biti da obilaze štandove i druže se sa izlagačima kako bi na kraju dodijelili nagradu za najveseliji štand. U toku izlagačkog programa goste i izlagače će zabavljati tamburaški orkestar Etnovizija iz Sarajeva dok će u periodu Spirit Partyja za dobru zabavu biti zadužen DJ Jung B.

Nakon navedenog programa bit će organizovana zabava za sve izlagače i posjetioce Spirit Party u terminu od 20 do 23 sata.

Ulazak na festival će se obavljati putem kupovine čaša po cijeni od 5 KM, a prihod će ići u humanitarne svrhe.

Rakija se smatra nacionalnim pićem mnogih slavenskih naroda u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a popularna je i Hrvatskoj, istaknuto je prilikom otvaranja ove manifestacije.

Najpoznatija vrsta rakije je šljivovica koja se proizvodi postupkom pečenja ili destilacije fermentiranih šljiva u posebno izrađenom kotlu. Poznate su po kvaliteti lička i slavonska šljivovica. Druga popularna vrsta uz obalu Jadrana je lozovača.

Festival je, po riječima Dejana Radovića iz Udruženja Profesional, organiziran po uzoru na slične festivale koje imaju glavni gradovi i ujedno je mjesto gdje se posjetioci mogu edukovati o žestokim pićima i rakiji.

Organizator se nada da će postati prepoznatljiv koncept stručnog i profesionalnog skupa proizvođača i zastupnika žestokih pića.